Evenimentul Zilei > Actualitate > Venezuela declară război Facebook. Președintele Maduro s-a trezit cu pagina blocată. ”Totalitarism digital”
Venezuela declară război Facebook. Președintele Maduro s-a trezit cu pagina blocată. ”Totalitarism digital”

Venezuela declară război Facebook. Președintele Maduro s-a trezit cu pagina blocată. ”Totalitarism digital”

Guvernul din Venezuela declară război Facebook, după ce rețeaua de socializare a decis să blocheze conturile președintelui Nicolas Maduro.

Venezuela declară război Facebook.

Rețeaua de socializare este acuzată de oficialii venezueleni de „totalitarism digital”. Aceșta au reacționat după contul președintelui Nicolas Maduro a fost blocat pentru 30 de zile.

Guvernul din Venezuela a acuzat, duminică, rețeaua de socializare Facebook de „totalitarism digital”.

Acuzațiile se doresc o replica la decizia Facebook de a bloca pagina preşedintelui Nicolas Maduro. Măsura a fost luată pentru încălcarea politicilor privind răspândirea de dezinformări legate de Covid-19, transmite Reuters.

Facebook a explicat în weekend că a eliminat şi un video în care Maduro promova Carvativir. Acesta este un remediu venezuelean despre care președintele afirma, fără dovezi, că poate vindeca boala.

Nicolás Maduro vrea „să întoarcă pagina” în relația cu Statele Unite
Nicolás Maduro vrea „să întoarcă pagina” în relația cu Statele Unite

Justificările Facebook pentru închiderea contului

Rețeaua de socializare a anunțat că a luat aceste măsuri în urma recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit OMS, în prezent nu există medicamente care să vindece boala provocată de noul coronavirus. Pe cale de consecință orice informații despre aparițiile unui leac minune sunt lipsite de fundament.

Într-o declaraţie făcută duminică, Ministerul Informaţiei din Venezuela a afirmat că Facebook urmăreşte „conţinut orientat spre combaterea pandemiei”. Reprezentanții ministerului au descris produsul  Carvativir drept un medicament retroviral creat şi produs la nivel naţional.

„Asistăm la un totalitarism digital exercitat de companii supranaţionale care doresc să îşi impună legea ţărilor lumii”, au transmis oficialii Ministerului Informației.

Reprezentanții Facebook nu au răspuns la aceste acuzații.

Medicii nu au informații despre efectele Carvativir

Pe de altă parte, medicii din Venezuela atrag atenția că efectul Carvativir asupra coronavirusului nu a fost stabilit. Tratamentul este derivat din cimbru, o plantă care a fost folosită de secole în medicina tradiţională.

Nicolas Maduro, care este etichetat drept dictator de către Washington şi de multe alte naţiuni occidentale, a afirmat duminică, într-un tweet, că nu va renunța să comunice pe Facebook. El a precizat că va transmite briefingul său zilnic, referitor la coronavirus, pe contul de Facebook al soţiei sale, prima doamnă, Cilia Flores.

Ţara sud-americană a raportat 155.663 de cazuri de nou coronavirus şi 1.555 de decese. Aceste cifre sunt sub nivelul raportat de alte ţări din regiune. Opoziţia politică spune că numărul real de cazuri este probabil mult mai mare, dar acestea nu sunt monitorizate din cauza lipsei testelor.