Ambasadoarea UE va părăsi Venezuela marți. Ambasadorul Uniunii Europene în Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa (foto), va părăsi țara marți. Ea a fost declarată „persona non grata” de guvernul condus de preşedintelui Nicolas Maduro. În aceste condiții, ambasadoarea este obligată să părăsească Venezuela, așa cum a informat o sursă diplomatică europeană, citată de AFP.

Isabel Brilhante Pedrosa se afla în post în capitala Venezuelei din 2017. La 29 iunie 2020, după o serie precedentă de sancţiuni europene, Nicolas Maduro o expulzase. La fel ca și acum i-a acordat 72 de ore pentru a părăsi ţara. Cu toate acestea, la expirarea termenului, guvernul a dat înapoi, cerând în schimb „gesturi” din partea UE.

Miercuri, autorităţile de la Caracas au decis să o expulzeze pe Isabel Brilhante Pedrosa. Măsura a fost adoptată ca represalii la o nouă serie de sancţiuni decretate de Uniunea Europeană împotriva a 19 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului.

Ambasadoarea UE va părăsi Venezuela

Diplomata de naţionalitate portugheză a primit un termen de 72 de ore pentru a părăsi ţara.

Chiar și așa, ambasadoarea va părăsi definitiv Venezuela abia marţi. Amânarea a fost decisă din motive de natură logistică, dat fiind disponibilitatea zborurilor de la Caracas, a indicat sursa.

În replică la decizia autorităților din Venezuela, care au decis expulzarea ambasadoarei, Uniunea Europeană a răspuns cu o măsură similară. Oficialii de la Bruxelles au declarat-o „persona non grata” pe ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE. Este vorba despre Claudia Salerno Caldera.

UE a rupt relațiile diplomatice cu Venezuela

Relațiile diplomatice dintre Uniunea Europeană și Venezuela s-au răcit după ce un număr de 55 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului venezuelean au fost sancţionaţi de UE. Acestora li s-au interziscălătoriile și le-au fost înghețate activele deținute pe teritoriul Uniunii.

Venezuela este zguduită de o profundă criză politică de mai mulți ani. Țara se confruntată cu cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă. Din 2017 a devenit prima ţară din America Latină sancţionată de UE.

De trei ani, Statele Unite au mărit, de asemenea, presiunea diplomatică şi sancţiunile economice. Guvernele americane încearcă să-l înlăture de la putere Nicolas Maduro. Statele Unite consideră că realegerea acestuia, în 2018, a fost frauduloasă.