Evenimentul Zilei > International > Vaticanul a ajuns într-un proces britanic din cauza fostului consilier personal al Papei. Acuzații grave
Vaticanul a ajuns într-un proces britanic din cauza fostului consilier personal al Papei. Acuzații grave

Vaticanul a ajuns într-un proces britanic din cauza fostului consilier personal al Papei. Acuzații grave

Fostul consilier personal al Papei a dus Vaticanul în instanțele engleze. El a fost acuzat de fraudă, delapidare , abuz în serviciu și vrea să își spele imaginea negativă pe care reprezentantul Vaticanului i-a făcut-o.

Judecătorii din Marea Britanie au verificat un acord de investiții imobiliare de 124 de milioane de lire sterline pe care l-a încheiat un finanțator britanic. Raffaele Minicione, care deține atât cetățenia britanică, cât și elvețiană, a fost anterior consilier financiar al Secretariatului de la Vatican, a fost acuzat de fraudă, delapidare și abuz în serviciu, începând cu 2014.

Raffaele Minicione ar fi crescut prețul unei proprietăți din Londra, 60 Sloane Avenue, atunci când compania sa a vândut-o Vaticanului în 2018. Aceasta a fost achiziționată la 1 iulie pentru 186 de milioane de lire sterline, ceea ce reprezintă o pierdere pentru statul papal de aproximativ 140 de milioane de lire sterline, au spus unele surse, conform presei engleze, citate de infoactual.ro.

Fostul consilier al Papei a precizat că evaluarea proprietății a fost făcută de experți independenți și că este nevinovat. El a mai declarat că Vaticanul nu are dovezi clare împotriva lui. Minicione a amenințat cu deschiderea mai multor procese civile în Marea Britanie pentru a contracara publicitatea și pentru a-și proteja reputația.

Procesul în care este implicat Vaticanul

Avocații Vaticanului vor ca acest proces să nu aibă loc la Londra și încearcă să caute cele mai bune soluții. Ei au susținut că orice audiere din Marea Britanie ar putea interfera cu procedurile penale și „actele legitime ale unui stat străin”.

Sursa foto: EPA/FABIO FRUSTACI

Cu toate astea, Raffaele Minicione a câștigat o victorie semnificativă la Curtea de Apel, care a fost de acord că instanțele engleze au dreptul de a examina o tranzacție imobiliară și de a analiza dacă el și compania sa, WRM, au făcut probleme sau nu.

Reprezentanții Vaticanului au început procedurile penale împotriva lui Raffaele Minicione în 2019, după ce acesta a achiziționat locația pentru statul papal. El a declarat că a oferit sume uriașe pentru proprietate. Oficialii au adăugat că surplusul de bani a fost „deturnat spre uzul personal al domnului Minicione și al asociaților săi”. În februarie 2022, fostul consilier și alți 10 au fost inculpați de sistemul juridic al Vaticanului. Chiar Papa Francisc s-a ocupat de investigație, relatează The Telegraph .