Varza a la Cluj (sau Kolozvari kaposzta, cum i se spune la Cluj) este un preparat gătit foarte des în zona Ardealului, fie cu varză dulce, fie cu varză murată (cel mai des). Multe gospodine preferă să o facă, pentru că se prepară mult mai ușor decât sarmalele, deși folosesc aproximativ aceleași ingrediente.

Ingrediente:

Pentru stratul de varză:

– o varză murată tocată fideluță (de aproximativ 1,5 kg)

– 400 g ceapă (3 cepe medii sau 2 mai mari)

– 2 ligurițe cimbru uscat

– 2 lingurițe semințe chimen

Pentru startul de orez

– 300 g orez

– 1 l apă rece

– 1 linguriță de sare

Pentru stratul de carne tocată

– 1 kg carne tocată de porc

– 400 g ceapă (3 cepe medii sau 2 mari)

– sare (atenție! La varza murată nu se folosește sare)

– 2 lingurițe piper negru măcinat

– 2 lingurițe boia dulce sau mai iute

În plus:

– 100 ml ulei pentru uns forma de copt

– opțional: 500 ml suc de roșii sau bulion

– 500 g smântână groasă, 20% grăsime

Mod de preparare:

Orezul se fierbe în apă cu puțină sare. Ceapa se taie mărunt și se călește în puțin ulei, iar când devine sticloasă se adaugă carnea tocată și se condimentează cu sare și piper.

Într-o tavă se așează compozițiile de mai sus, după cum urmează: un start de varză tocată, un start de orez fiert și stors bine, un start de carne, încă un start de orez și apoi încă unul de carne.

Deasupra se toarnă bulionul (opțional) și se dă la cuptor pentru o jumătate de oră. Se scoate, se pune smântâna, apoi se mai dă la cuptor pentru încă 10 minute. Se servește caldă, cu smântână pe deasupra. Poftă bună!