Peste două milioane de români primesc tichete de masă , e vorba inclusiv de circa jumătate dintre angajații la stat. Ce valoarea vor avea tichetele de masă după o nouă majorare. Dacă în urmă cu câțiva ani tichetele de masă reprezentau o sumă mult prea mică pentru a asigura un meniu complet pentru un angajat, au apărut reglementări care au crescut valoarea bonurilor de masă.

Ultima dată, valoarea ambelor tipuri de tichete a crescut în aprilie 2020 – cel pentru masă de la 15,18 la 20 de lei, iar cel pentru creșă de la 460 la 470 de lei.

Două acte normative, publicate vineri în Monitorul Oficial, stabilesc din nou majorarea valorii  tichetelor de masă.

Astfel, prin Ordinul Ministerului Muncii 1.452/2020, care stabilește cuantumul maxim al unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2020, și Ordinul Ministerului Muncii 1.352/2020, care stabilește suma care se acordă lunar sub formă de tichet de creșă în același semestru, reglementează noile sume.

Majorarea este, însă, una extrem de mică. Doar 0,01 lei se adaugă sumei deja existente, tichetele de masă ajungând să valoreze 20,01 lei. Pe de altă parte, tichetul de creșă rămână la suma de 470 de lei, potrivit stirileprotv.ro.

Valoarea tichetelor de masă este mult mai mică  decât în Uniunea Europeană

Trebuie menţionat faptul că România se află printre țările cu cele mai mici valori pentru tichetele de masă. În comparaţie cu alte țări din Europa, românii primesc puțin peste trei euro pentru tichetul de masă, în timp ce în Spania suma ajunge la 11 euro, iar în Grecia valoarea este de 6 euro.


Monica Gabor, pe mâna recuperatorilor. Irinel Columbeanu a băgat-o în bucluc

Dragnea, dat în vileag. Ce a dat la schimb contra vizitei la Trump. Dezvăluirea vine de peste Ocean


La noi în țară, valoarea nominală, stabilită prin lege, a tichetelor este una maximă. Folosirea lor este opțională pentru angajator, acesta având posibilitatea de a alege să ofere pe tichetul de masă o valoare maximă sau una mai mică. Cu ajutorul acestor tichete de masă, angajații primesc practic o alocație individuală pentru hrană. Bonurile de masă pot fi folosite numai pentru achitarea mesei sau achiziția de produse alimentare, informează impact.