Care este prioritatea Ministerului Muncii. Violeta Alexandru a făcut anunțul
- Vasile Dan
- 1 iulie 2020, 21:24
Prioritatea Ministerului Muncii în perioada următoare va fi să pună accent pe digitalizarea şi pe simplificarea relaţiilor dintre entităţile aflate în coordonarea ministerului şi cei care au nevoie de serviciile acestora, a declarat ministrul de resort, Violeta Alexandru, informează Agerpres.
"Insist pe componenta de digitalizare. Sincer, am văzut că se poate (...) Din punctul meu de vedere, prioritatea Ministerului Muncii în perioada următoare va fi să pună accent pe digitalizare şi pe simplificarea relaţiilor dintre cei care au nevoie de serviciile noastre şi entităţile din coordonarea Ministerului Muncii", a spus ministrul.
De asemenea, Violeta Alexandru a subliniat că o primă măsură din acest plan de relansare vizează oferirea unui cuantum de 41,5% din costul salarial tuturor celor ce au fost în şomaj tehnic.
"Acum avem înregistrată o cifră de mai puţin de 100.000 de persoane, aşa apare în acest moment în REVISAL, ceea ce arată că în economie se simte o tendinţă de revenite în activitate. Pentru cei care au fost în şomaj tehnic mai puţin de 15 zile le vom acorda 41,5% din costul salarial. Mergem către cei care revin în activitate şi sprijinim 50% din costul salarial, maxim 2.500 de lei, în măsura în care persoanele angajate aparţin grupei de vârstă 16-29 de ani, respectiv sunt peste 50 de ani", a explicat Violeta Alexandru.
Aceasta a adăugat că planul se adresează şi românilor reveniţi din diaspora, ale căror contracte de muncă au fost întrerupte din cauze neimputabile lor. De asemenea, Guvernul va merge în continuare cu măsurile direcţionate către domeniile agricultură, HORECA şi turism, cu un sprijin care va consta şi într-un voucher pentru cei care lucrează ca zilieri.
"Cuantumul este în consultare. Propunerea este să aibă o valoare de 40 lei pe zi, pentru fiecare zi de muncă în condiţiile în care persoana a avut o activitate de tip zilier de minim 10 zile în luna precedentă", a precizat Violeta Alexandru.
Totodată, a continuat şefa de la Muncă, planul de investiţii şi relansare are în vedere şi desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă, acolo unde se poate, şi se are în vedere un cuantum de 2.500 de lei pentru a putea face achiziţiile necesare.
"Am văzut în această perioadă că se poate lucra de acasă, se poate lucra din alt spaţiu, se poate să pui mai puţin accent pe birocraţie şi să te uiţi mai mult la rezultatul muncii celui cu care lucrezi, cu alte cuvinte să te intereseze mai puţin hârţogăraia şi birocraţia, cât eficienţa muncii, crearea unui cadru plăcut pentru cei care vor să lucreze. Ne interesează fiecare om care vrea să muncească în România. Un om, dacă are nevoie de condiţii adaptate la ceea ce poate să facă, lui îi răspundem cu măsuri de sprijin. Pentru a încuraja telemunca şi activitatea desfăşurată în alte spaţii, acolo unde se pretează, avem în vedere acordarea unei sume pentru a putea face achiziţiile necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă. Ne gândim la un cuantum care să ajungă la 2.500 de lei. Cuantumul rămâne subiect de consultare şi în condiţiile analizării impactului bugetar, pe care îl vom face la finalul discuţiilor", a punctat Violeta Alexandru.
Ea a subliniat, pe de altă parte, că se are în vedere şi sprijinirea angajatorilor să poată avea tot ce au nevoie de tip granturi pentru formare profesională ca să-şi recalifice salariaţii, "pentru că în piaţa muncii a avut loc o serie de transformări" după vârful pandemiei. Fondurile vor fi administrate direct de angajator, pe baza planului de business pe care vor să-l facă.
Sursa: Agerpres