Vorbim despre capacitatea de a produce aproximativ 300 de milioane de vaccinuri în primele 6 luni ale oricărei alte noi epidemii. UE vrea să fie pregătită în cazul unei noi nenorociri.

În acest context, au elaborat un set de noi propuneri pentru a fi mai bine pregătiți. Oficilii au recunoscut că pandemia aceasta i-a prins total descoperiți.

„Oamenii de ştiinţă ne spun că aceasta este epoca pandemiilor şi că o altă criză de sănătate poate apărea oricând. Trebuie să ne asigurăm că suntem gata să răspundem în mod eficient”, a declarat într-o conferinţă de presă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

De asemenea, Comisia Europeană anunţă că va lansa în cursul acestui an un nou sistem de adunare a informaţiilor pandemice menit să identifice orice nouă ameninţare la adresa sănătăţii cât mai rapid cu putinţă.

Bruxelles nu mai vrea să depindă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)

Un alt obiectiv ar fi ca Uniunea Europeană să nu mai depindă foarte mult de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), asta în contextul în care foarte multe voci au criticat grupul și l-a acuzat că a declarat cu întârziere pandemia, ce a apărut în China la sfârşitul anului 2019.

Mai mult, UE doreşte să devină mai puţin dependentă de lanţurile globale pentru producţia şi aprovizionarea cu vaccinuri. Potrivit Reuters, blocul comunitar vrea să dispună de o capacitate de producţie de 500 – 700 de milioane de doze de vaccinuri pe an, iar aproximativ jumătate din această capacitate să fie disponibilă încă din primele 6 luni ale unei eventuale noi pandemii.

Toate aceste schimbări vin după ce Uniunea Europeană s-a confruntat cu probleme de aprovizionare, în special din cauza întârzierilor de producţie şi de livrare acuzate de producătorii de vaccinuri, a nivelului mare al exporturilor şi respectiv din cauza blocajelor apărute în lanţul de aprovizionare.