Ungaria lui Orban va prelua președinția UE: Migrația ilegală va fi tema centrală a programului ungar

Ungaria lui Orban va prelua președinția UE: Migrația ilegală va fi tema centrală a programului ungar Viktor Orban. Sursa foto: dreamstime.com

Premierul ungar Viktor Orban a declarat recent pentru presa germană, că doreşte ca migraţia ilegală să fie tema centrală a viitoarei preşedinţii a Ungariei la Uniunea Europeană, relatează DPA.

Ungaria preia președinția UE, de la 1 iulie

Recent Viktor Orban a declarat pentru grupul de presă german Funke că salută poziţia cancelarului german Olaf Scholz, care ia în calcul opţiuni de externalizare a procedurilor de azil către ţări din afara UE.

Orban a declarat că Ungaria implementează deja o politică prin care cererile de azil sunt examinate în ţări terţe, de exemplu la ambasada Ungariei din Belgrad, înainte de a da solicitanţilor undă verde pentru a intra în ţară.

Ungaria va deține preşedinţia prin rotaţie a UE la 1 iulie și până la 31 decembrie 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziţia de preşedinte al Consiliului UE este în mare măsură birocratică şi implică stabilirea unor agende de întâlnire şi orientarea discuţiilor politice către o decizie, uneori găsirea unui compromis între statele membre ale UE atunci când nu există un consens clar.

Orban spune că nu va plăti amenda stabilită de CJUE

Premierul ungar Viktor Orban a precizat că guvernul său nu intenționează să plătească amenda de peste 200 de milioane de euro dispusă de instanța Uniunii Europene (CJUE). Vorbind în programul de dimineață al postului de radio Kossuth, el a spus că verdictul instanței a fost motivat politic și cauzat de poziția iubitoare de pace a Ungariei cu privire la conflictul din Ucraina.

„Partidul Păcii a câștigat în Ungaria [la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie], iar partidul pro-război de la Bruxelles ne-a impus imediat o amendă fără precedent”, a spus șeful guvernului. El a spus că în legătură cu verdictul Curții Europene a fost creat în Ungaria un grup de lucru interdepartamental, care elaborează măsuri de răspuns. „Și vedem deja soluții pentru a-i obliga pe cei care câștigă cel mai mult din migrație și război să plătească această amendă”, a spus Orban.

Pe 13 iunie, instanța UE din Luxemburg a condamnat Ungaria la o amendă forfetară de 216 de milioane de euro, precum și la plăți zilnice de 1 milion de euro, pentru fiecare zi în care Ungaria refuză de a se conforma deciziilor judecătorești anterioare legate de regulile de primire a migranților.

Numind această decizie revoltătoare și inacceptabilă, guvernul țării a spus că „nu va ceda șantajului financiar de la Bruxelles”. Budapesta consideră că verdictul instanței contravine legislației europene.

Potrivit Curţii, Ungaria a omis în mod deliberat să pună în aplicare o hotărâre din decembrie 2020 privind protecţia internaţională a migranţilor.

Orban în război cu von der Leyen

Ungaria a promis să fie un mediator corect, pe timpul deținerii președinției UE, însă Budapesta are o relaţie furtunoasă cu instituţiile UE în ceea ce priveşte statul de drept şi problemele legate de corupţie, notează DPA.

Recent, premierul ungar Viktor Orban a confirmat că se opune alegerii Ursulei von der Leyen în funcția de șef al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat. Într-un interviu acordat postului de radio Kossuth, el a numit-o „roabă” a liderului celei mai mari facțiuni din Parlamentul European - Partidul Popular European - Manfred Weber și l-a comparat cu Beelzebub.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

„Manfred Weber este un dușman de multă vreme al Ungariei, în comparație cu el, Ursula von der Leyen este o servitoare”, a spus șeful guvernului.

El a mai spus că Weber „a jucat rolul lui Beelzebub” și este responsabil pentru politicile actuale ale Bruxelles-ului, care „deveniseră eronate”.

Potrivit acestuia, în UE și Parlamentul European s-a format o „coaliție militară”. „Cei care încearcă să tragă Europa în război cât mai repede posibil” în Ucraina s-au adunat acolo, crede Orban.

Problema numirii lui von der Leyen pentru un al doilea mandat ca șef al Comisiei Europene va fi discutată în perioada 27-28 iunie la summitul UE de la Bruxelles.