Austria, campanie agresivă în UE. Țara vrea o nouă politică drastică privind migrația

Austria, campanie agresivă în UE. Țara vrea o nouă politică drastică privind migrația

Austria va pleda în cadrul Uniunii Europene pentru o nouă politică privind migrația, în care procedurile de azil să se desfășoare în țări africane, dacă va fi necesar, a declarat marți cancelarul austriac Karl Nehammer, conform relatărilor dpa.

Declarațiile au fost făcute de cancelarul austriac Karl Nehammer după o întâlnire de lucru la Viena cu premierul Rishi Sunak, care stă în spatele planului Londrei de a trimite migranții fără documente legale în Rwanda pentru a-și depune cererile de azil în această țară.

Austria, campanie în UE. Țara vrea o nouă politică privind migrația

"Regatul Unit deschide astfel drumul pentru această cale, care va fi foarte importantă şi pentru Uniunea Europeană", a spus Nehammer.

El a subliniat că în prezent 15 state din Uniunea Europeană susțin această abordare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele 15 ţări semnatare sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia şi România.

Nehammer a declarat că trimiterea migranților în Africa va desființa modelul de afaceri al traficanților și va salva vieți. Totodată a adăugat că încă mai este mult de lucru în UE înainte ca acest tip de procedură de azil să fie implementată.

„Este tot mai clar că multe alte ţări sunt acum de acord că aceasta este o abordare necesară - îndrăzneaţă, novatoare, deschisă către parteneriate sigure de ţară", a spus la rândul său Sunak.

Liderul britanic a numit migraţia ilegală "cu adevărat una dintre chestiunile definitorii ale timpului nostru. Ne confruntăm cu bande criminale care cresc în putere de-a lungul continentului european şi dincolo de el", a mai spus el. El a numit afacerea cu migranţi un "comerţ revoltător".

Karl Nehammer și Manuel Macron

Sursă foto: X

Ce spun criticii despre poziția Austriei

Potrivit comentatorilor, vizita lui Sunak la Viena are ca scop principal indicarea faptului că țările UE aprobă politica controversată a Regatului Unit privind migrația. Având în vedere apropierea alegerilor legislative din Anglia din acest an și diferențele din sondaje, Sunak încearcă să câștige puncte electorale prin politica sa fermă față de migrație, conform analiștilor.

Pentru a evita un verdict al Curții Supreme de la Londra, guvernul conservator condus de Sunak a declarat legal statul Rwanda, din estul Africii, drept o țară terță sigură. Cei care se opun acestei legi susțin că aceasta încalcă acordurile internaționale privind azilul.

Austria, de acord cu Marea Britanie în privința migrației

Legislația britanică menționată de Nehammer permite autorităților de la Londra să deporteze în Rwanda (Africa) anumiți solicitanți de azil care ajung în Marea Britanie, pentru ca cererile lor să fie procesate acolo, în ciuda opoziției exprimate de Curtea Supremă a Regatului Unit.

15 state, printre care se numără și România, au cerut Comisiei Europene "soluții noi" pentru a facilita transferul migranților către statele terțe.

Ele propun mecanisme care să permită ”detectarea, interceptarea şi, în caz de primejdie, salvarea migranţilor pe mare şi aducerea acestora într-un loc sigur într-o ţară parteneră din afara UE, unde se pot găsi soluţii de durată pentru aceşti migranţi”.

Această solicitare a venit în urma adoptării recente de către Consiliul Uniunii Europene a unei reforme de referință a sistemului european de azil și migrație. Această reformă instituie un set de norme care vor ajuta la gestionarea sosirilor într-un mod ordonat, la stabilirea procedurilor eficiente și uniforme și la asigurarea unei repartizări echitabile a sarcinilor între statele membre.