Agenda europeană, discutată de Cristina Gherasimov la Reuniunea miniștrilor de Externe din UE

Agenda europeană, discutată de Cristina Gherasimov la Reuniunea miniștrilor de Externe din UE

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat azi, 21 mai 2024, la Bruxelles, la deschiderea Reuniunii informale a celor 27 de miniștri ai Afacerilor Externe și Europene din țările Uniunii Europene. Evenimentul a fost organizat de Președinția belgiană a Uniunii Europene.

Evoluțiile de pe agenda europeană a Republicii Molodova, discutată cu oficialii europeni

Cristina Gherasimov a mulțumit doamnei Hadja Lahbib, ministra Afacerilor Externe și Europene a Belgiei, pentru invitație și pentru posibilitatea de a le vorbi omologilor din țările membre despre evoluțiile de pe agenda europeană a Republicii Moldova.

„Am discutat despre nivelul de realizare a ultimelor trei recomandări ale Comisiei Europene, despre prioritățile pentru perioada următoare și provocările cărora trebuie să le răspundem, și mi-am exprimat convingerea că împreună, cu sprijinul prietenilor și partenerilor din UE, putem să consolidăm parcursul european al Republicii Moldova”, a spus oficiala de la Chișinău după eveniment.

De asemenea, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a vorbit despre eforturile Guvernului pentru a fi pregătit de negocierile de aderare propriu-zise. „Am accentuat, în context, importanța organizării Conferinței Interguvernamentale în viitorul apropiat. Este un moment așteptat prin care vom porni la un drum lung, dar și mobilizator pentru întreaga societate”, a adăugat Cristina Gherasimov.

Ne puteți urmări și pe Google News
Foto: Biroul pentru Integrare Europeană

Foto: Biroul pentru Integrare Europeană

„Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană”

Aflat la Bruxelles, Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel. În cadrul întrevederii au fost discutate procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aspectele ce țin de securitatea regională, dar și angajamentul ferm al autorităților de la Chișinău de a construi un stat rezilient și prosper.

Șeful Executivului a vorbit despre prioritățile Guvernului și agenda europeană a Republicii Moldova, menționând că susținerea pe care Republica Moldova o primește la Bruxelles reconfirmă progresul înregistrat în mai multe domenii cheie.

Foto: ftp.gov.md

„Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Guvernul construiește Moldova Europeană și va continua eforturile necesare pentru a aduce bunăstare în fiecare casă. Suntem mai puternici împreună și trebuie să investim, pe termen lung, în pace, prosperitate și securitate”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel a menționat că Uniunea Europeană este deschisă să sprijine în continuare Republica Moldova și agenda de reforme pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Foto: ftp.gov.md

Oficialii au mai discutat despre amenințările hibride, atacurile cibernetice și acțiunile de dezinformare lansate de Federația Rusă în țara noastră, alinierea Republicii Moldova la măsurile restrictive internaționale, precum și asistența oferită în cadrul Instrumentului European pentru Pace.