Evenimentul ZileiJustitieUn proiect de lege din California le-ar putea permite părinților să dea în judecată companiile de social media pentru până la 25.000 de dolari în cazul în care copiii lor devin dependenți de platforme

Un proiect de lege din California le-ar putea permite părinților să dea în judecată companiile de social media pentru până la 25.000 de dolari în cazul în care copiii lor devin dependenți de platforme

Un proiect de lege din California le-ar putea permite părinților să dea în judecată companiile de social media pentru până la 25.000 de dolari în cazul în care copiii lor devin dependenți de platforme
Un proiect de lege din California care urmărește să țină companiile de social media responsabile pentru copiii care devin dependenți de platformele lor, a fost adoptat luni de Adunarea de stat.

Proiectul de lege, co-sponsorizat și redactat de membrul Adunării de stat Jordan Cunningham, ar permite părinților să dea în judecată platformele de rețele sociale pentru până la 25.000 de dolari per încălcare în numele copiilor.

Cunningham nu a răspuns la cererea de comentarii a Insider făcută în afara programului normal de lucru.
Proiectul de lege urmărește să protejeze „copii utilizatori” – definiți drept copii sub 18 ani care folosesc o platformă de social media – de a deveni dependenți de social media.

Insider a raportat încă din 2018 că nu există dovezi solide că oamenii devin dependenți de rețelele sociale. Proiectul de lege, cu toate acestea, spune că există tot mai multe dovezi ale dependenței, „în special în rândul copiilor adolescenți”.

Veste cruntă pentru rețelele de socializare

Proiectul de lege trebuie să treacă mai mulți pași înainte de a deveni lege în California. Următoarea etapă este Senatul de stat, unde, potrivit AP, va fi supus la două săptămâni de audieri și negocieri.

Potrivit proiectului de lege, dependența de social media este definită ca o preocupare, obsesie sau dificultate de a reduce utilizarea unei platforme de social media care provoacă sau contribuie la vătămări mentale, emoționale, de dezvoltare sau fizice pentru utilizator.

Dacă va fi adoptată, legea s-ar aplica numai companiilor de rețele sociale care dețin cel puțin 100 de milioane de dolari în venituri brute – cum ar fi Instagram sau Facebook – și nu s-ar aplica platformelor care oferă doar servicii de e-mail sau mesagerie.

Grupurile de afaceri au declarat pentru AP că platformele de social media ar înceta probabil să opereze servicii pentru copiii din California, din cauza amplorii riscului legal. Cu toate acestea, Cunningham a declarat pentru AP: „Era experimentelor sociale neîngrădite asupra copiilor s-a încheiat și vom proteja copiii”.


Accesează: