Un fost angajat din Kenya a dat în judecată Facebook pentru trafic de persoane

Un fost angajat din Kenya a dat în judecată Facebook pentru trafic de persoane Sursă foto: pixabay.com

Un bărbat care a lucrat ca moderator al Facebook-ului în Kenya dă în judecată compania, acuzând-o de trafic de persoane, muncă forțată și distrugerea sindicatelor.

Daniel Motaung, un fost moderator Facebook a cărui experiență a făcut obiectul unui raport din februarie al revistei Time, a fost angajat de Sama, o firmă de externalizare tehnologică din San Francisco pe care Facebook a contractat-o ​​pentru a conduce moderarea conținutului.

Greșeli făcute față de angajați

Acuzațiile lui Motaung împotriva lui Meta și Sama au fost incluse într-o petiție depusă marți la Tribunalul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Relații de Muncă din Kenya și împărtășită cu Insider. Motaung, care s-a mutat din Africa de Sud în Nairobi pentru a lucra pentru Sama, a declarat că nu i s-a spus în timpul procesului de recrutare că va lucra pentru Facebook sau că slujba lui ar presupune vizualizarea conținutului grafic și deranjant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motaung a spus că a trebuit să vadă imagini și videoclipuri cu decapitări și abuzuri sexuale asupra copiilor, ca parte a muncii sale. Petiția lui Motaung spune că a fost diagnosticat cu tulburare de stres post-traumatic.

Procesul lui Motaung spune că anunțurile de angajare au fost „create pentru a păcăli candidații nebănuiți să devină, fără să știe, moderatori de conținut Facebook”. Procesul spune că acest lucru echivalează cu traficul de persoane conform legislației kenyene.

Într-o declarație oferită lui Insider de către Foxglove, o organizație nonprofit din Londra, care susține cazul lui Motaung, a spus: „Când am aplicat pentru prima dată la anunțul pentru acest loc de muncă, terminasem cursurile de la universitate și aveam misiunea de a mă scoate pe mine și pe familia mea din sărăcie. Șase luni mai târziu, sănătatea mea fizică și psihică fusese distrusă”.

Salarii foarte mici

Motaung a spus că a încercat să înființeze un sindicat al angajaților ca urmare a conținutului traumatizant pe care moderatorii au trebuit să-l urmărească și că a fost concediat din cauza activităților sale sindicale.

Procesul cere ca Meta și Sama să implementeze sprijin pentru sănătatea mintală pentru moderatori și să le plătească aceleași salarii ca și angajaților Facebook cu normă întreagă. Raportul Time a citat fișe de salariu care arată că Sama a plătit moderatorii cu aproximativ 2,20 dolari pe oră.

De asemenea, se cer compensații nespecificate pentru foștii și actualii moderatori de conținut din Kenya. Un purtător de cuvânt al Meta a declarat pentru Insider că nu va comenta reclamațiile legale în curs. „Ne asumăm responsabilitatea față de oamenii care analizează conținutul pentru Meta și le cerem partenerilor noștri să ofere plăți, beneficii și asistență de vârf”, a spus purtătorul de cuvânt.

„De asemenea, încurajăm examinatorii de conținut să ridice probleme atunci când devin conștienți de ele și să efectueze audituri independente pentru a ne asigura că partenerii noștri îndeplinesc standardele pe care le așteptăm de la ei”, au adăugat ei, potrivit Business Insider.