Un os de vacă a dat istoria peste cap. Descoperire uluitoare făcută de cercetători
- Nicolae Comănescu
- 14 februarie 2021, 08:40
Un os de vacă a schimbat datele istoriei legate de slavi. Cercetătorii au ajuns după patru ani la concluzii ce sunt uimitoare.
Un os de vacă a schimbat datele istoriei. Runele germane, folosite de slavi în scriere. Descoperire istorică foarte importantă care arată care a fost de fapt ce mai veche formă de scriere slavă. Un os de vacă stă la baza afirmațiilor. El a fost inscripționat în secolul VII. Și dovedește că runele germanice au fost cea mai veche formă de scriere folosită vreodată de slavi.
Fragmentul de os de vacă ce a fost descoperit în sudul Cehiei în 2017
Până acum se credea că aflabetul glagolitic, inventat de Sfântul Chiril era cel mai vechi alfabet folosit de slavi. Chiril și fratele său, Metodiu, au călătorit în Moravia Superioară (astăzi aflată în Cehia). Dar și în Ungaria, Slovacia și unele părți din Austria, Germania, Polonia și Balcani, într-o misiune religioasă în 863.
Însă, fragmentul de os ce a fost descoperit în sudul Cehiei în 2017, și examinat de o echipă internațională de cercetători cehi, austrieci, elvețieni și australieni, a dovedit că teoria privind alfabetul folosit de slavi este greșită. „Echipa a descoperit că aceasta este cea mai veche inscripție găsită la slavi”. A anunțat într-un comunicat cercetătorul principal Jiri Machacek de la Universitatea Masaryk din Brno.
Runele germane, folosite de slavi pentru scriere
În demersul lor, cercetătorii au folosit testarea genetică și datarea cu radiocarbon în analiza fragmentului. „Aceste analize sensibile arătă că osul provine de la o vacă domesticită, care a trăit în jurul anului 600 e.n.” A spus Zuzana Hofmanova de la Universitatea Fribourg din Elveția.
Inscripția a fost identificată ca fiind făcută cu rune Elder Futhark. Ce erau folosite de vorbitorii de limbi germanice din centrul Europei între secolele II-VII. Alfabetul Elder Futhark conține 24 de semne, ultimele șapte ale acestuia fiind inscripționate pe osul analizat de cercetători.
„Este probabil ca osul să fi conținut inițial întregul alfabet runic. Așadar, nu este un mesaj specific ci mai degrabă un instrument de învățare”. Au spus cercetătorii, conform phys.org.