Ungaria a început să primească vaccinul Sputnik V din Rusia

Ungaria a început să primească vaccinul Sputnik V din Rusia

Țara vecină României este prima din Uniunea Europeană care folosește acest vaccin rusesc.

Ungaria a început să primească vaccinul Sputnik V din Rusia. Șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, a declarat, marți, că Ungaria a primit primele 40.000 de doze de vaccin Sputnik V.

Ministrul ungar de Externe a făcut și unele remarci. Potrivit lui, achiziţia centralizată de vaccinuri pentru ansamblul UE „a eşuat”.

„Riscnd astfel vieţile europenilor şi planurile de revitalizare rapidă a economiei europene”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel că guvernul de la Budapesta a căutat surse alternative de aprovizionare cu vaccinuri.

Potrivit lui Szijjarto, cu cât grupurile de persoane vulnerabile vor fi vaccinate mai repede, cu atât mai rapid vor putea fi ridicate restricţiile.

Primele doze de vaccin Sputnik sunt parte a unui contract prin care Ungaria va primi în următoarele trei luni două milioane de doze de vaccin Sputnik V.

Aceste doze sunt suficiente pentru imunizarea a un milion de persoane, scrie Agerpres.

Ungaria a început să primească vaccinul Sputnik V din Rusia. Primele 40.000 de doze au sosit marți

Ungaria nu cumpără numai vaccinuri din Rusia. Ci și cinci milioane de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, livrabile pe parcursul a patru luni.

Guvernul de la Budapesta va rămâne parte a schemei prin care va primi în continuare cota alocată din vaccinurile anti-COVID-19 autorizate în UE. Deocamdată acestea sunt Pfizer/Biontech, Moderna şi AstraZeneca.

Până marţi în Ungaria au fost vaccinate 243.036 de persoane cu vaccinurile Pfizer/Biontech sau Moderna. Din care care 68.526 au primit şi a doua doză.

Vaccinul rusesc are o eficienţă de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19, potrivit rezultatelor studiului clinic de etapă a treia.

Aceste rezultate au fost evaluate de experţi şi publicate marţi în revista medicală internaţională The Lancet.

Oamenii de ştiinţă afirmă că aceste rezultate justifică, într-o oarecare măsură, decizia Moscovei de a pune în utilizare vaccinul înainte de publicarea datelor finale.

„Rezultatul raportat aici este clar, iar principiul ştiinţific al vaccinării este demonstrat”, afirmă experții, citați de Rador.

Rezultatele se bazează pe date de la 19.966 de voluntari, dintre care un sfert au primit placebo”, au scris în The Lancet cercetătorii conduşi de Denis Logunov, de la Institutul Gamaleya din Rusia.