Un oraș european vrea să aibă 26 de ore într-o zi. Cum e justificată schimbarea

Un oraș european vrea să aibă 26 de ore într-o zi. Cum e justificată schimbarea Sursa foto: Dreamstime.com

Un oraș din Norvegia i-a solicitat Comisiei Europene să îi aprobe proiectul ce urmărește schimbarea celor 24 de ore din zi cu un număr de 26. Numai că, deși propunerea pare cel puțin îndrăzneață, în practică, nu se știe cum va funcționa.

Propunerea, promovată de primarul localității Vadso din Cercul Arctic, situată în apropierea graniței cu Rusia, vizează stimularea valorilor locale, extinderea timpului petrecut în familie și atragerea de noi locuitori în regiune.

Un oraș din Norvegia vrea să aibă 26 de ore într-o zi

Prin proiectul nostru 'MOREtime', ne propunem să celebrăm și să promovăm acest mod unic de viață, oferind indivizilor oportunitatea de a se bucura de mai mult timp de calitate dedicat activităților precum pescuitul, vânătoarea, învățarea unor limbi noi sau pur și simplu petrecerea timpului cu cei dragi”, a declarat primarul orașului din Norvegia într-un comunicat transmis și Comisiei Europene.

Wenche Pedersen este optimistă că extinderea duratei zilelor va inspira mai mulți oameni să se mute în regiunea izolată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea consideră că asigurarea populației în zonă este „mai crucială ca niciodată” în lumina conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Potrivit acesteia, cea mai bună parte a vieții din orașul norvegian va fi timpul, mai ales că nu trebuie să se grăbească într-o parte și alta și vor avea mai mult timp pentru activitățile personale.

Norvegia, ţară "neprietenoasă" Rusiei

Sursa foto: Wikipedia

Cum s-ar putea o astfel de idee în practică

Primarul orașului din Norvegia spune că încă nu s-a gândit cum vor funcționa în practică noile fusuri orare și recunoaște că nici măcar nu s-a gândit așa de departe.

„Nu ne-am gândit foarte mult la asta”, a spus ea. „Ceasul va trece de la 12 la 13. Și trebuie să vedem cum va merge asta. Nu cred că vor spune da, așa că nu ne-am gândit la toate detaliile”.

Deși Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, ea participă în Spațiul Economic European (SEE). În timp ce o directivă a UE reglementează aranjamentele pentru ora de vară, posibilitatea de a crea fusuri orare separate este o altă problemă.

Comisia Europeană

Comisia Europeană / Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform unui oficial al Comisiei Europene, fusurile orare sunt de competența fiecărei țări în parte, așa că este puțin probabil ca UE să poată îndeplini cererea regiunii.

Cu toate acestea, Pedersen speră să măcar să răspândească vestea despre unicitatea Norvegiei de nord, potrivit Politico.

articol sustinut