Ursula von der Leyen riscă să piardă șefia Comisiei Europene. Oficialii UE, iritați de atitudinea sa

Ursula von der Leyen riscă să piardă șefia Comisiei Europene. Oficialii UE, iritați de atitudinea sa Ursula von der Leyen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ursula von der Leyen riscă să piardă șefia Comisiei Europene. Cu toate că mai sunt doar două luni până la alegerile europarlamentare, colegii acesteia ar fi deranjați de atitudinea pe care Ursula von der Leyen o are.

Ursula von der Leyen riscă să piardă șefia Comisiei Europene. Oficialii UE, iritați de atitudinea sa

Reînnoirea mandatului Ursulei von der Leyen se află sub semnul întrebării și asta pentru că o parte dintre oficialii UE sunt nemulțumiți de comportamentul acesteia din ultima perioadă.

„O mare parte [a problemei] este aroganța puterii”, a spus un oficial UE. Von der Leyen „a crezut greșit că va putea să scape basma curată cu toate. Așa că unele greșeli mai mici sunt acum folosite împotriva ei.”

Franța nu o susține pe Ursula von der Leyen

Negocierile pentru șefia Comisiei Europene ar fi încurcate de un jucător important în  Uniune, respectiv Franța. Dacă va reuși să depășească obstacolul de la Paris, următoarea preocupare a lui von der Leyen va fi dacă va putea să obțină confirmarea din partea unui Parlament European în care forțele de extremă dreapta vor juca cel mai probabil un rol mult mai important decât în trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă problemă pentru ea va fi și  aprobarea din partea Parlamentului European în care forțele de extremă dreapta vor avea cel mai probabil un rol mult mai important față de anii trecuți. Președinta Comisiei Europene nu poate conta nici măcar pe sprijinul total al propriului său partid, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta. Este o schimbare semnificativă în comparație cu situația din începutul anului, când poziția ei părea extrem de solidă.

„Gafele periodice ale lui von der Leyen, de la Pfizergate, la călătoria ei în Israel, au căpătat acum un nou înțeles, pe măsură ce ne apropiem de alegeri”, a spus Alberto Alemanno, profesor de drept la școala de business HEC de la Paris. „Devine un tipar”, citat de publicația Politico.

„La ceea ce se rezumă totul este faptul că ne îndepărtăm de NENA – nu există nicio alternativă – la o situație mult mai fluidă și unde practic deschidem cutia Pandorei”, a mai spus acesta.

Manfred Weber si Ursula von der Leyen

Sursă foto: Dreamstime

Congresul PPE de la București, un moment important în cariera sa

Chiar și așa, Ursula von der Leyen ar rămâne favorita în cursa pentru șefia Comisiei Europene. În afară de poziția sa actuală de președinte, partidul ei, PPE, a fost în fruntea sondajelor cu mult înaintea altora, ceea ce, în percepția partidului, îi conferă dreptul de a o menține pe von der Leyen la conducere.

De asemenea, este dificil de imaginat că vreun alt candidat ar putea să o detronizeze de la conducerea Comisiei în cadrul întâlnirii din această vară, când vor fi distribuite cele mai importante roluri din UE, inclusiv posturile de conducere ale Comisiei Europene, Consiliului European și diplomației europene. „Nu ar trebui să o ia de-a gata”, a avertizat, însă, un diplomat UE.

Momentul decisiv a fost congresul PPE din martie, desfășurat la București. Conservatorii europeni s-au adunat în România pentru a-și exprima oficial susținerea față de fostul ministru german al apărării în calitate de lider al campaniei lor electorale în UE..

Totuși, au existat anumite persoane, cum ar fi influentul conservator francez Michel Barnier, care au refuzat să-și manifeste sprijinul față de von der Leyen. Chiar dacă aceasta a fost propunerea pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la întâlnirea din București și a primit 400 de voturi pentru și doar 89 împotrivă, s-a creat o percepție negativă în jurul ei.

Sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron este crucială pentru von der Leyen. Pentru a obține un al doilea mandat, va trebui să obțină sprijinul unei majorități calificate la masa Consiliului European.

Ursula von der Leyen trebuie să câștige încrederea mai multor lideri de stat din UE

Chiar dacă este probabil să primească sprijinul celor 12 lideri conservatori din Europa, este încă incert dacă va putea câștiga și sprijinul altor lideri care nu sunt membri ai grupului ei european.

Ungaria și Slovacia critică vehement politicile Comisiei Europene, în timp ce prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, și-a exprimat opoziția față de conflictul din Israel de mai multe ori. Sprijinul fără rezerve al lui von der Leyen pentru Israel a stârnit critici dure din partea Spaniei, Irlandei, Belgiei și a unor voci de stânga din Europa. Provocarea care ar putea fi decisivă este cea prezentată de Parlamentul European.

În 2019, numirea lui von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene a fost aprobată cu un număr de voturi care a depășit cu puțin limita minimă: a primit 383 de voturi, cu doar puțin peste minimul de 374. Cu ascensiunea extremei drepte, von der Leyen s-ar putea confrunta cu dificultăți majore în încercarea de a obține o nouă victorie.