Evenimentul Zilei > Actualitate > Temperaturi record la Cercul Arctic. Valul de căldură a ucis sute de oameni
Temperaturi record la Cercul Arctic. Valul de căldură a ucis sute de oameni

Temperaturi record la Cercul Arctic. Valul de căldură a ucis sute de oameni

Ultima săptămână a fost extrem de caldă în nordul Rusiei, de-a lungul țărmurilor Mării Albe și în estul Mării Barents. Iar temperaturile au atins peste 38 de grade Celsius în toată zona de nord, până la Cercul Arctic. Temperaturile sunt acum cu 20-24 de grade mai mari decât în ​​mod normal, în această perioadă a lunii.

Organizația Meteorologică Mondială anunţă o nouă temperatură record la nord de Cercul Arctic de 38 ° Celsius. Ce este şi mai alarmant, Arctica se încălzește de două ori mai repede decât media globală.

Iar incendiile de vegetație din ultima perioadă surprind prin faptul că au luat cu asalt emisfera nordică a globului, devastând Canada. Totodată, temperaturi extreme apar și în New York sau Moscova.

Micul oraș Lytton a ajuns să dețină un record infernal

Marți, a experimentat cea mai ridicată temperatură din Canada, într-un val de căldură fără precedent, care a ucis sute de oameni într-o săptămână și a declanșat peste 240 de incendii în Columbia Britanică, majoritatea active în continuare. Lytton a atins 49,6 grade Celsius, uimitor pentru orașul din munți cu o populație de doar 250 de persoane, unde temperaturile maxime din iunie sunt de obicei de aproximativ 25 de grade.

Totuși, săptămâna trecută, nopțile au fost mai fierbinți decât zilele, într-o regiune în care aerul condiționat este o raritate și căminele sunt proiectate să păstreze căldura.

Oamenii de știință au avertizat timp de decenii că schimbările climatice vor face valurile de căldură mai frecvente și mai intense.

Aceasta este o realitate care se desfășoară acum în Canada, dar și în multe alte părți ale emisferei nordice care devin din ce în ce mai nelocuibile. Până și asfaltul s-a topit săptămâna aceasta în nord-vestul Americii, iar locuitorilor din New York li s-a spus să nu mai folosească aparate cu energie ridicată – și dureros, chiar și aparatele de aer condiționat – pentru a proteja rețeaua electrică suprasolicitată.

În Rusia, Moscova a raportat cea mai ridicată temperatură din iunie, de 34,8 grade, iar fermierii siberieni se străduiesc să-și salveze recoltele. Serviciul rus Federal pentru SHS și Monitorizarea Mediului (Roshydromet) a confirmat aceste temperaturi.

În orașul rus Verkhoyansk, pe fondul unui valuri de căldură siberian s-au declanșat incendiile

Grafic care arată schimbările medii ale temperaturii aerului în perioada 1960-2019 la nivel global

Organizația Meteorologică Mondială încearcă să verifice cea mai ridicată temperatură din nordul Cercului Polar Arctic de când au început înregistrările, după ce o stație meteo din Verkhoyansk din Siberia a înregistrat 38 de grade, pe 20 iunie.

În Rusia, Moscova a raportat cea mai ridicată temperatură din iunie, de 34,8 grade, iar fermierii siberieni se străduiesc să-și salveze recoltele. Chiar și în cercul polar polar, temperaturile au crescut până aproape de 40 de grade, scrie public.wmo.

În India, zeci de milioane de oameni din nord-vest au fost afectați de valurile de căldură. New Delhi și orașele din împrejurimile sale, se confruntă cu „căldură extremă severă”, temperaturile rămânând în mod constant în jurul indicelui de 40 de grade, cu peste 7 grade mai mult decât de obicei. Căldura îngreunează viața fermierilor din zone precum statul Rajasthan

Și în Irak, autoritățile au anunțat joi o sărbătoare legală pentru a oferi liber oamenilor din mai multe provincii, inclusiv în capitala Bagdad, deoarece pur și simplu era prea cald pentru a lucra sau pentru a studia, după ce temperaturile au depășit 50 de grade și sistemul public de electricitate s-a defectat.

Este această dovadă a schimbărilor climatice?

Oamenii de știință spun că fenomenele se poate întâmpla în fiecare an până în 2100. Există o acceptare din ce în ce mai mare, în rândul unor lideri politici, a ideii că schimbările climatice sunt forța motrică din spatele alimentării multor evenimente meteorologice extreme.

„Schimbările climatice determină confluența periculoasă a căldurii extreme și a secetei prelungite”, a declarat miercuri președintele american Joe Biden.

„Vedem incendii de intensitate mai mare care se mișcă cu mai multă viteză și durează mult dincolo de lunile tradiționale ale sezonului de incendii”, a continuat acesta.

Oamenii de știință lucrează la instrumente sofisticate care pot evalua rapid cât de mult au contribuit schimbările climatice la evenimentele meteorologice extreme.

De ce ar trebui să ne îngrijoreze încălzirea în Arctica?

Temperaturile mai ridicate fac ca gheața terestră din Arctica să se topească într-un ritm mai rapid, ducând la o scurgere mai mare în ocean, unde contribuie la creșterea nivelului mării.

„Am efectuat un studiu rapid de atribuire pentru a obține câteva răspunsuri rapide la întrebarea „care este rolul schimbărilor climatice?”, A declarat reprezentantul Met Office din Marea Britanie, Nikos Christidis, care a dezvoltat simulări pentru a efectua o astfel de analiză.

Christidis a spus în trecut, fără schimbări climatice provocate de om, căldura extremă în nord-vestul SUA sau în sud-vestul Canadei s-ar fi produs „o dată la zeci de mii de ani”. În prezent, poate apărea la fiecare 15 an.

Mai multe țări, inclusiv SUA, Marea Britanie și cele din Uniunea Europeană, și-au sporit recent angajamentele de scădere a emisiilor, dar mulți oameni de știință și activiști spun că încă nu merg suficient de departe pentru a menține temperaturile medii globale la 1,5C.

Liderii mondiali s-au angajat în Acordul de la Paris din 2015 să urmărească această limită, pentru a evita cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice, relatează BBC