Evenimentul Zilei > Actualitate > Un milionar vrea să conducă Federaţia Română de Şah. Afaceri în multe domenii
Un milionar vrea să conducă Federaţia Română de Şah. Afaceri în multe domenii

Un milionar vrea să conducă Federaţia Română de Şah. Afaceri în multe domenii

Milionarul Vlad Ardeleanu şi-a anunţat recent candidatura pentru conducerea Federaţiei Române de Şah (FRŞ) şi printre obiectivele măreţe pe care şi le-a propus se numără şi propulsarea ţării noastre în topul celor mai bune 10 naţiuni la sportul minţii.

Aşa cum a anunţat pe blogul său, Vlad Ardeleanu urmăreşte să facă din şah un sport la fel de apreciat şi popular cum este fotbalul, considerat sportul-rege. Înaintea alegerilor de la 15 august, el şi-a lansat public programul care are ca obiectiv revigoarea şahului românesc.

Ardeleanu şi-a propus triplarea bugetului FRŞ fără a creşte taxele. De asemenea, el ţinteşte şi creşterea numărului de jucători legitimaţi în primii patru ani de mandat. Planul său este să atragă 30.000 de jucători noi. Totodată, milionarul este conştient că este foarte importantă şi mediatizarea sportului minţii.

Antreprenorul a dezvăluit că una dintre marile sale dorinţe este să facă din şah un sport naţional. Pentru asta intenţionează să tripleze numărului şcolilor în care şahul să fie materie opţională. Mai mult, în cadrul programului său se pune accent şi pe antreorii care vor populariza şahul în şcoli.

Vlad Ardeleanu

România, capitala şahului european

Mai departe ar urma ca România devină „Capitală a şahului european” prin circuitul Grand Prix Tour Şah România şi Grand Chess Tour. Din echipa lui Vlad Ardeleanu fac parte nume cunoscute în comunitatea oamenilor de afaceri, dar şi din mediul academic. Desigur, nu lipsesc şahiştii. Andrei Diaconescu, Marius Ceteraş, Tiberiu Georgescu, alături de Alin Berescu, Alin Câmpeanu şi Lucian Gîlea sunt cei care ar urma să vină alături de milionar în cazul în care câştigă alegerile pentru FRŞ.

„Îi am alături pe cei mai potriviţi şi pregătiţi oameni cu care pot duce şahul românesc în liga mare a şahului mondial. Şahul este important în formarea unui copil, a unui tânăr, sunt astăzi unde sunt şi cine sunt datorită şahului în foarte mare măsură.

Împreună cu echipa şi toţi care au tras până acum pentru şahul din România, putem face din şah un sport la fel de iubit şi practicat ca fotbalul. Putem repoziţiona România însăşi printre capitalele  şahului mondial, organizând aici turnee internaţionale de calibru precum Grand Chess Tour”, a trasmis Vlad Ardeleanu într-un comunicat de presă

Strategie complexă pentru dezvoltarea şahului

Strategia de dezvoltare a şahului pe care o propune antreprenorul se bazează pe 10 direcţii. Realizarea circuitului Grand Prix Tour Şah România, programul de dezvoltare a juniorilor pe zone geografice, sprijin direct pentru echipele naţionale de şah, atragerea de fonduri şi formarea unei comisii de fundraising sunt câteva dintre ele.

„În ultimii 8 ani, România a fost în top 25 mondial, în următorii 4 ani poate ajunge în top 20, iar în opt – în top 10”, a completat Alin Berescu, căpitanul echipei naţionale de şah din 2018 şi unul dintre fondatorii proiectului Şcoala Marilor Maeştri.

Vlad Ardeleanu este fondatorul lanţului de clinici Medima Health şi este implicat în  afaceri de succes precum Artima, A&D Pharma, Carrefour şi Superbet. Federaţia Română de Şah a fost condusă în ulitimii 8 ani de Sorin Iacoban (n.r. – preşedinte), de Vladimir Danilov şi Corneliu Paşcalău (n.r. –vicepreşedinţi).