Un membru al delegației ucrainene, detalii picante din culisele negocierilor de pace cu Rusia. Ce rol a jucat Erdogan

Un membru al delegației ucrainene, detalii picante din culisele negocierilor de pace cu Rusia. Ce rol a jucat ErdoganSursa foto: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Oleksandr Ceali, reprezentant al delegației ucrainene la discuțiile cu Federația Rusă, a declarat că negocierile privind încheierea războiului au fost deblocate datorită președintelui turc, Recep Erdoğan. Potrivit acestuia, ulterior, se vor alătura discuţiilor şi alte țări, care vor acționa ca garanți ai securității Ucrainei, pentru a participa la elaborarea textului final al acordului de pace, conform publicației Ukrainska Pravda.

După negocierile purtate între Federația Rusă și Ucraina, Oleksandr Ceali, membru al delegației țării din urmă, face declarații cu privire la prestația președintelui Turciei, prezent la tratativele de pace.

Președintele Recep Erdoğan merită respectul comunității internaționale, spune Ceali

„Trebuie să-i acordăm un mare respect președintelui Erdoğan. Pentru că negocierile de sâmbătă au fost dificile, au fost complet blocate. Și mă așteptam ca săptămâna care urmează să nu ducă la nimic. Datorită faptului că președintele Erdoğan a avut, duminică, discuții cu Ucraina şi Rusia, am avut ocazia să ne reunim, astăzi (marţi, n.r.), la Istanbul și am obţinut, totuşi, anumite înţelegeri la nivelul șefilor de delegații, care ne oferă nouă, profesioniștilor, care negociem la un nivel mai tehnic, o oportunitate de a continua discuţiile" - a explicat Ceali.

Reprezentantul Ucrainei a mai afirmat că, în cursul zilei de marți, delegațiile au făcut „doar primul pas pe o cale foarte dificilă" şi a adăugat că negociatorii au în faţă „o mulțime de subiecte dificile".

„Avem, însă, anumite linii directoare, care ne vor permite: a) să ajungem din punct de vedere tehnic la unele acorduri și b) să deschidem posibilitatea unei întâlniri la cel mai înalt nivel, pentru a rezolva la acel nivel problemele finale disputate. Acest lucru ne va permite atunci să trecem la un format multiplu al negocierilor noastre" - a explicat Oleksandr Ceali.

Nu doar Turcia se implică în negocieri, ci mai multe state care să garanteze securitatea Ucraina

Potrivit acestuia, ulterior, se vor alătura discuţiilor şi alte țări, care vor acționa ca garanți ai securității Ucrainei, pentru a participa la elaborarea textului final al acordului de pace.

Amintim că, pe 29 martie, la negocierile de la Istanbul, partea ucraineană a venit cu o propunere referitoare la un acord privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Printre statele care ar putea avea garanta securitatea Ucrainei se numără Marea Britanie, China, Rusia, SUA, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia şi Israel.

Delegația ucraineană a mai propus ca Rusia să stabilească într-o clauză separată o perioadă de 15 ani pentru a ajunge la o înțelegere privind statutul Crimeii în urma unor discuții bilaterale care să aibă loc după încheierea unui tratat de pace.

Totodată, reprezentanţii Kievului propun ca soarta teritoriilor ocupate din estul Ucrainei să fie decisă în cadrul negocierilor directe dintre președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și omologul său rus, Vladimir Putin.

Semnarea unui tratat internațional privind garanțiile de securitate, potrivit Kievului, este posibilă doar după un referendum național pe această temă, informează Rador.