Amenințare uriaşă pentru toată Europa! Ce au făcut ruşii, de fapt, în Ucraina? Planul lui Putin, devoalat

Amenințare uriaşă pentru toată Europa! Ce au făcut ruşii, de fapt, în Ucraina? Planul lui Putin, devoalat Sursă: Eros Erika | Dreamstime.com

O nouă amenințare de radiații pentru Europa - este mesajul transmis de vicepremierul ucrainean, acuzând forțele rusești că „militarizează” Cernobîl. Soldații ruși au trecut cu vehicule blindate prin Pădurea Roșie, provocând o creștere a nivelului de radiații din cauza perturbării solului radioactiv din jurul locului dezastrului din 1986. Convoiul rusesc nu a folosit niciun echipament antiradiații, ceea ce a fost un gest „sinucigaș”, potrivit angajaților de la Cernobîl. Între timp, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a transmis că monitorizează îndeaproape situația și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea personalului de a se deplasa în interiorul și în afara centralei nucleare.

Muncitorii de la situl nuclear de la Cernobîl au declarat că soldații ruși au ridicat nori de praf radioactiv în timp ce conduceau prin zona toxică Pădurea Roșie, fără protecție împotriva radiațiilor. Tancurile rusești au intrat în Cernobîl, care se află la aproximativ 65 de mile nord de capitala ucraineană Kiev, pe 24 februarie, prima zi a invaziei rusești în Ucraina, dar detalii noi despre confiscarea centralei nucleare abia acum apar, scrie Reuters.

Acțiune „sinucigașă” a soldaților ruși la Cernobîl

Convoiul rusesc nu a folosit niciun echipament antiradiații în timp ce a preluat Cernobîl, ceea ce a reprezentat un gest „sinucigaș”, potrivit angajaților de la centrala nucleară. Unul dintre ei a declarat că praful radioactiv inhalat de soldații ruși este posibil să aibă ca rezultat radiații interne în corpul lor.

În pofida invaziei rusești, angajații de la Cernobîl continuă să lucreze pentru a gestiona în siguranță combustibilul nuclear uzat de la fața locului și să monitorizeze rămășițele reactorului care a explodat în urmă cu peste 35 de ani. Guvernul rus a insistat asupra faptului că radiațiile rămân în limitele normale după ce a capturat Cernobîl. Armata rusă susține că preluarea Cernobîlului a împiedicat „provocările nucleare” care ar fi putut fi planificate de „naționaliștii ucraineni”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zeci de lucrători ai centralei nucleare au primit permisiunea de a pleca acasă săptămâna trecută, după aproximativ 600 de ore petrecute în instalație în urma confiscării acesteia de către forțele rusești.

Forțele rusești ar putea reprezenta „o nouă amenințare de radiații”

În același timp, vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a acuzat forțele lui Vladimir Putin de acte „iresponsabile” la centrala nucleară de la Cernobîl, locul celui mai grav incident nuclear civil din lume, petrecut în anul 1986. Forțele rusești „militarizează” zona de excludere din jurul acesteia, a avertizat un oficial ucrainean de rang înalt, crescând astfel riscul ca radiațiile să fie eliberate în Europa, potrivit Reuters.

Armata rusă a ocupat situl încă din primele zile ale invaziei, care a început la 24 februarie. Ulterior, au apărut informații potrivit cărora personalul care întreține instalațiile a fost împiedicat să plece și a fost ținut ostatic de către trupele lui Vladimir Putin.

Vicepremierul ucrainean a afirmat că forțele rusești transportau cantități mari de arme vechi și prost întreținute, creând riscul ca vasul de izolare construit în jurul celui de-al patrulea reactor distrus al centralei să fie avariat.

„În contextul securității nucleare, acțiunile iresponsabile și neprofesionale ale militarilor ruși reprezintă o amenințare foarte serioasă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru sute de milioane de europeni. Prin urmare, cerem Consiliului de Securitate al ONU să adopte măsuri imediate de demilitarizare a zonei de excludere din jurul centralei de la Cernobîl, precum și trimiterea unei misiuni speciale pentru a elimina riscurile de repetare a accidentului de la Cernobîl ca urmare a acțiunilor forțelor de ocupație rusești”, a transmis vicepremierul Vereshchuk, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Vereshchuk a adăugat că deteriorarea vasului de izolare va duce „în mod inevitabil la eliberarea în atmosferă a unei cantități considerabile de praf radioactiv și de contaminare nu doar în Ucraina, ci și în alte țări europene”.

Șeful AIEA participă la o misiune de securitate nucleară

În altă ordine de idei, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în Ucraina pentru discuții cu oficiali guvernamentali de rang înalt cu privire la asigurarea securității și siguranței siturilor nucleare ale țării.

Rafael Mariano Grossi urmează să ofere asistență tehnică urgentă – inclusiv trimiterea de experți în locuri cheie – în încercarea de a evita riscul unui accident.

„Conflictul militar pune centralele nucleare ucrainene și alte instalații cu material radioactiv într-un pericol fără precedent. Trebuie să luăm măsuri urgente pentru a ne asigura că acestea pot continua să funcționeze în condiții de siguranță și securitate și pentru a reduce riscul unui accident nuclear”, a declarat Grossi.

Au existat temeri cu privire la siguranța instalațiilor nucleare ucrainene în timpul conflictului militar. La începutul lunii martie, un incendiu a izbucnit la centrala nucleară din Zaporizhzhia după bombardamentele rusești din apropierea instalației, iar la centrala de la Cernobîl au fost întrerupte liniile de alimentare cu energie electrică, forțele ucrainene dând vina pe trupele rusești care au ocupat centrala.