Un medic îți spune care sunt cauzele pentru care mănânci în exces

Un medic îți spune care sunt cauzele pentru care mănânci în exces Mâncare nesănătoasă, obezitate. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mâncarea în exces este determinată de o serie de factori - stres, obișnuință sau doar mâncare cu adevărat gustoasă. Este normal să mănânci până când te simți plin, dar supraalimentarea poate deveni o problemă dacă o faci tot timpul.

Dr. Michael Russo, un chirurg din SUA, spune că unii oameni mănâncă în exces la ora mesei fără să fie conștienți că fac acest lucru. Într-un videoclip de pe TikTok vizionat de 175.000 de ori, doctorul Russo a spus: „Te-ai întrebat vreodată de ce mănânci în exces? Mâncarea în exces este definită ca un consum a peste 1 până la 1,5 litri de alimente, care reprezintă volumul de umplere al unui stomac normal. Stomacul tău se poate întinde pentru a face loc. Dar dacă mănânci prea repede, îți poți umple stomacul înainte ca semnalul hormonal să fi avut timp să ajungă la creier.”

În sistemul digestiv sunt secretate semnale hormonale care îi spun creierului să „nu mai mănânce”. Acești hormoni sunt eliberați atunci când stomacul se umple și așa-numiții receptori de întindere sunt activați. Un hormon, leptina, este produs de celulele adipoase atunci când mâncăm pentru a spune creierului că este suficientă energie stocată. Se crede că este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca aceste semnale să ajungă la creier, dar variază de la persoană la persoană.

sursa: arhivă EVZ

Harvard Health explică că atunci când cineva mănâncă prea repede, nu există suficient timp pentru comunicarea dintre intestin și creier. Te face să mănânci din ce în ce mai mult și, până când creierul își dă seama că stomacul este plin, deja ai mâncat prea mult. Dr. Russo a spus că cel mai bun mod de a depăși supraalimentarea este „prin luarea unei decizii conștiente de a mânca mai lent”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Posibile cauze ale mâncatului în exces

Există mulți alți factori în joc care pot determina pe cineva să mănânce prea multă mâncare. De exemplu, persoanele care suferă de obezitate s-au dovedit a fi mai rezistente la hormonul leptina, altfel cunoscut sub numele de „suprimatorul poftei de mâncare”. Semnalizarea leptinei nu funcționează la fel de bine și se crede că acesta este unul dintre principalele motive biologice pentru care oamenii se luptă cu obezitatea.

Dar există semne de avertizare când supraalimentarea devine mai gravă și ar putea fi o afecțiune de sănătate mintală. Unii oameni mănâncă în exces, deoarece au tulburare de alimentație excesivă, care poate fi declanșată de stima de sine scăzută, dietă sau stres. Cei dependenți de supraalimentare folosesc adesea alimentele pentru a face față emoțiilor negative, stresului sau ca sursă de confort. Clasificată ca o boală mintală, tulburarea de alimentație excesivă are un criteriu de diagnostic, inclusiv un episod de bingeing cel puțin o dată pe săptămână timp de trei luni, potrivit celor de la The Sun.