Un fost ministru cere o reacție fermă a României. Să lovească rapid și nemilos interesele Austriei

Un fost ministru cere o reacție fermă a României. Să lovească rapid și nemilos interesele Austriei Sursa: Facebook/ Daniel P. Funeriu

Fost ministru al Educației, Cătălin Funeriu a expus o opinie despre blocajul pe care Austria l-a impus României, în tentativa de aderare la spațiul Schengen. Fostul oficial a cerut o reacție neîntârziată a oficialilor de la București.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a cerut o reacție imediată și apăsată din partea statului român, împotriva Austriei. Subiectul este legat de refuzul acestei țări de-a permite țării noastre să adere la spațiul Schengen.

Argumentația prezentată de fostul ministru al Educației, Cătălin Funeriu

„1) „Austriecii nu au argumente logice”

Votul, prin definiție, este arbitrar. Când soarta ta depinde de vot, nu de o evaluare obiectivă, este aberant să îi dai înainte cu „sunt îndreptățit să votezi pentru mine!”. A obține un vot favorabil și a fi îndreptățit sunt două lucruri radical diferite. Iohannis și premierul Ciucă nu au înțeles acest lucru simplu și constat, din reacțiile publice, că nu se prea înțelege asta în general.

Ne puteți urmări și pe Google News

2) „Austriecii au spus de nenumărate ori că votează pentru, nu aveam de unde să știm că se vor schimba în ultimul moment”

Până nu e votat, nu e votat, indiferent de promisiuni, de declarații și de orice. Un președinte trebuie să știe, e obligația lui. De aceea are la dispoziție întreaga diplomație și serviciile secrete. Hurezeanu, ambasadorul din Austria, e, probabil, printre cei mai informați oameni. Tu, ca președinte, să nu știi toate mișcările celui de al cărui vot depinde ceva major pentru țara ta, inclusiv cu câtă sare și-a sărat oul de dimineață, este o greșeală profesională. Pentru o chestiune atât de importantă trebuia să se facă marcaj om la om chiar și premierului din Luxemburg. Iar președintele Iohannis trebuia să știe la milimetru ce s-a discutat la celebra întâlnire Austria-Serbia-Ungaria, tot așa cum un elev de a VIII-a trebuie să știe teorema lui Pitagora.

3) „Cancelarul Austriac e un porc, nu are niciun argument”.

Așa, și? Nu știați asta? Nasol, ar fi trebuit să o știți! Dacă nu o știați e vina voastră.

4) „Austria s-a izolat la nivelul UE”

Aha, right. E cineva aici care crede serios că relația Germania-Austria sau Danemarca-Austria, de exemplu, se va schimba? Austria a pus pe masă, pentru prima dată oficial, cu o consecință juridică, problema migrației. Mulți politicieni europeni se vor urca în acest tren. Consecințele pentru Austria vor fi minime.

5) „Noi am făcut tot ce trebuia să facem”

Minciună. Iohannis nu a avut niciodată vreo luare de poziție împotriva migrației ilegale. Niciodată. Ba chiar invers: a acceptat ca România să preia „refugiați”. Da, avem datoria să acceptăm oricât de mulți ucraineni și atât. Nu îmi amintesc ca România să fi avut vreo colonie în Africa sau Asia, deci nici vreo datorie. Dacă, din 2015 încoace, Iohannis ar fi avut poziția justă și consecventă, de a chema Uniunea Europeană să stăvilească valul migrator, alta ar fi fost situația.

6) „Cancelarul e omul lui Putin/Austria ne-a refuzat pentru că Iohannis nu le-a dat gazul”

Tot ce se poate ca Putin să aibă influență asupra lui, habar nu am despre vreo poveste cu gazul, dar nu o exclud. Dar obligația lui Iohannis, dacă e ceva adevărat în asta, este să iasă public și să arate dovezile. Ceea ce ar produce un cutremur instituțional la nivelul UE, dar un cutremur salutar.

7) „E nasol pentru România”

Fals. Din contră, abia acum România are toate instrumentele pentru a face exact ce vrea la nivelul UE. „Noi tocmai am învățat de la prietenii din Austria că în acest club select, Uniunea Europeană, interesul național primează, așa că...”. Așa cum ne spune Radu Lupescu, asta este poziția pe care România o poate adopta de fiecare dată.

8 ) „Cetățenii Români trebuie să boicoteze firmele austriece”

Cetățenii să facă ceea ce cred ei că e corect. Statul, în schimb, ar trebui să lovească rapid și nemilos, prin cele mai dure metode legale, toate interesele austriece. De exemplu să naționalizeze toate firmele strategice (petrol, gaze, asigurări...). Dacă nu există cadru legal, să îl creeze.

În concluzie, rămâne cum am stabilit: un eșec global al unui impotent președinte provincial”, a scris Daniel Funeriu.