Ungaria reacționează față de respingerea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Se distruge unitatea europeană”

Ungaria reacționează față de respingerea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Se distruge unitatea europeană” Sursa foto: Arhiva EVZ

Șeful diplomaţiei ungare Peter Szijjart a susținut că România și Bulgaria trebuiau primite în Spațiul Schengen. Oficialul de la Budapeste a precizat că cele două state au făcut mari demersuri pentru a intra în spațiul de liberă circulație.

„România şi Bulgaria lucrează asiduu pentru a-şi proteja frontierele şi au făcut mult pentru a ţine în frâu migraţia ilegală”, a scris vineri, 9 decembrie, pe Facebook, şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto. Politicianul a adăugat că celor două state ar fi trebuit să li se permită să adere la Spaţiul Schengen. În ceea ce privește votul de joi al Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE (JAI), Szijjarto a spus că Croaţia a fost acceptată în Schengen, în timp ce România şi Bulgaria au fost respinse „deşi ambele meritau” să facă parte din spațiul de liberă circulație.

Ministrul afacerilor externe din Ungaria a insistat că această respingere a fost cauzată de un veto din partea Austriei şi Olandei, în timp ce celelate state au fost de acord și au susținut aderarea celor două țări. Mai mult decât atât, Szijjarto a precizat că regretă că „birocraţi de la Bruxelles şi miniştri din guverne liberale” au fost tăcuţi.

Care sunt consecințele blocării aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen

Szijjarto consideră că voturile țărilor central-europene contează într-o mai mare măsură față de cele ale statelor din vestul Europei. „Dacă o ţară central-europeană îşi foloseşte dreptul de veto atunci este sfârşitul lumii şi se distruge unitatea europeană, în timp ce un veto din partea vest-europenilor este OK”, a susținut ministrul ungar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, 8 decembrie, în cadrul Consiliului JAI. Autoritățile de la Viena au declarat în repetate rânduri, în ultima perioadă, că Austria se va opune aderării țării noastre din cauza numărului mare de imigranți. Totuși, guvernul austriac a fost contrazis de datele oficiale Frontex oferite atât de România, cât și de statele europene. Țara noastră a primit un vot negativ și din partea Olandei. Autoritățile olandeze nu au fost de acord cu aderarea Bulgariei care a fost cuplată la vot cu România.