Ion Țiriac a identificat responsabilii în cazul unui eventual eșec pe Schengen: „Să găsim pe cineva să stea drept la Bruxelles”

Ion Țiriac a identificat responsabilii în cazul unui eventual eșec pe Schengen: „Să găsim pe cineva să stea drept la Bruxelles” Ion Țiriac. Sursa foto: EVZ

Omul de afaceri Ion Țiriac învinovățește clasa politică din România pentru un eventual eșec privind aderarea la Spațiul Schengen. Nici un politician român sau vreun reprezentant al statului nu a mers la Bruxelles să prezinte, dintr-o poziție verticală, punctul de vedere al României, este de părere omul de afaceri.

Omul de afaceri susține că responsabili pentru un eventual eșec al României pe Schengen, la Consiliul JAI de joi, 8 decembrie, este clasa politică. Potrivit spuselor sale, nici un reprezentant al clasei politice românești sau al statului nu a mers la Bruxelles să prezinte poziția corectă a României.

Nici unul dintre aceștia, de-a lungul istoriei postdecembriste nu a explicat clar, fără echivoc ce rol avem noi în această zonă geopolitică, în vecinătatea Rusiei.

Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen, motivând oficial probleme legate de migrația ilegală, în vreme ce Olanda și Suedia și-au schimbat votul, de la negativ la pozitiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu am reușit în toți ăștia 32 de ani să găsim pe cineva să stea drept așa și să se ducă la Bruxelles, să spună: «Noi suntem români. Schengen? Uite, Schengen, fratele meu, pentru că noi suntem granița Europei! Nu mă bagi pe mine în Schengen că nu vrea Olanda!» Păi să vină Olanda să stea vecină cu rușii și cu ucrainenii și cu toată treaba asta!”, a declarat Ion Țiriac, conform prosport.ro.

Consiliul JAI decide extinderea Schengen

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană s-au întrunit la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), urmând să ia o decizie cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen. Cancelarul austriac a declarat că se opune aderării României și Bulgariei la Schengen pe motiv că există un număr foarte mare de migranți ilegali care ajung pe teritorul său din cele două state. Aceata deși datele oficiale, inclusiv statisticile Frontex ar arăta că România nu se află pe traseele de migrație care să genereze temeri. Viena nu se opune, însă, aderării Croației la Spațiul Schengen.

Austria a anunţat că se opune aderării României și Bulgariei, menținându-și poziția până la începerea ședinței. Este singura țară europeană care și-a manifestat opoziția în mod oficial, insistând ca o decizia să fie luată în discuție în primăvară, pentru România, și în toamna viitoare, în cazul Bulgariei.

Premierul Nicolae Ciucă a decarat, înainte de ședința Consiliului JAI că România va cere un vot, indiferent cum va fi.

„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. (…) Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, într-o declarație publică.