Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > „Viena ne disprețuiește, Budapesta ne urăște!” – Avram Iancu. Iar Moscova ne vrea nemulțumiți…
„Viena ne disprețuiește, Budapesta ne urăște!” – Avram Iancu. Iar Moscova ne vrea nemulțumiți…

„Viena ne disprețuiește, Budapesta ne urăște!” – Avram Iancu. Iar Moscova ne vrea nemulțumiți…

Declarațiile cancelarului austriac Karl Nehammer ascund o atitudine cinică de șantaj la nivel înalt. Miza este una economică: OMV vrea să forțeze statul român să renunțe la dreptul de preempțiune asupra gazelor extrase din Marea Neagră. Dar și una politică: legăturile dintre cancelarul Nehammer și Vladimir Putin ne țin în afara Europei.

Am văzut încă o dată ce înseamnă cinismul în politica europeană. Soarta României este decisă de politicieni aroganți, cu aere de grofi încă nedeprinși cu schimbările de acum 100 de ani, a căror singură calitate pare a fi rapiditatea cu care fac calcule legate de raportul profit-pierdere.

Aseară, la RTV, am spus că voi milita pentru un boicot al produselor austriece. În același timp, profesorul clujean Vasile Pușcaș, negociatorul-șef al României din perioada preaderării, mi-a trimis un mesaj. Din Istorie: „Viena ne disprețuiește, Budapesta ne urăște!” Avram Iancu. O sinteză a istoriei contorsionate ce marchează relațiile pe care Bucureștiul le-a avut cu țările din fostul Imperiu Austro-Ungar, în care românilor pare că li s-a rezervat pentru eternitate locul de iobagi, numai buni de folosit la toate muncile pe care austriacul nu are de gând să le facă vreodată în viață.

România-Schengen pare un capitol închis.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali neînregistraţi în Austria. Asta înseamnă că au sărit graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus cancelarul austriac Karl Nehammer.

O minciună venită din partea unui prim-ministru european care s-a remarcat prin zâmbetul larg cu care i-a strâns mâna lui Vladimir Putin în plină invazie a Ucrainei. Degeaba arată oficialii români că doar 3 la sută dintre migranții ilegali trec prin România, degeaba spunem că în timp ce în ultimele 9 luni ale anului în condițiile în care pe rutele din Balcanii de Vest s-a înregistrat o creștere de aproximativ 170 la sută, în România s-au înregistrat doar 43 la sută. După datele FRONTEX, nu ale mele…

Adevărata explicație constă în foșnetul bancnotelor care leagă marile companii austriece de politicienii care ajung la putere, cu miros ascuțit de gaze rusești. De toate acestea Austria este dependentă. Legătuerile dintre OMV și Gazprom sunt celebre. Dar nu numai despre asta este vorba! Un profit de 3,3 miliarde de euro a anunțat zilele trecute OMV – Austria. Cu mult mai mult decât cel înregistrat în al treilea trimestru al anului trecut. De fapt TRIPLU! Profitul pe acțiune a crescut de la 4,76 euro la 10,18 euro, adică se vor împărți dividende de aproape 800 de milioane de euro pentru acționarii comnpaniei austriece.

De unde acești bani? Și din portofelele românilor care pun benzină și motorină la niște prețuri nesimțite. Iar de acum încolo ar trebui să o facă și pentru gazele din Marea Neagră. Extrase din perimetrul românesc, dar care trebuie cumpărate la prețuri austriece.

Voi reveni asupra acestui subiect, dar eu voi începe să nu mai alimentez cu carburant de la OMV. De unde o voi face? De oriunde altundeva, pentru că aroganța și cinismul austriecilor mă fac să cred că nu vor pricepe cu adevărat mesajul decât atunci când le va scădea numărul de bancnote din portofel.

Orice altă idee este binevenită.

Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: