<<Am o fiică de 17 ani care şi-a petrecut ultimii 8 ani de şcoală la o şcoală din România. Nimic din ceea ce făcea nu părea foarte bine structurat ori a avea vreo logică, aşa că în Septembrie anul trecut am adus-o înapoi în Anglia pentru a-şi continua studiile înainte de a deveni prea târziu. Acum este foarte mulţumită de ceea ce face, sistemul este aici bazat pe practică în mare parte.

Ultima speranţă a sistemului de învăţământ din România stă în mâinile Guvernului. Profesorii ar trebui să lucreze mai multe ore, resursele ar trebui direcţionate în modernizarea şi chiar construcţia mai multor şcoli.

Fiica mea avea 16 ani când s-a întors în Anglia şi a început imediat studiile la o şcoală de afaceri, drept şi media, o şcoală pentru elevi cu rezultate foarte bune.

Părerea mea este că profesorii care intimidează şi pun presiune asupra elevilor sau cei care acceptă cadouri ar trebui să fie concediaţi imediat şi scoşi la pensie, să nu mai profeseze niciodată. Relele tratamente ar trebui luate în seama de către autorităţi fără ca acestea sa aibă consecinţe asupra copilului. Îmi amintesc chiar eu despre un caz de pedofilie despre care elevilor le era frică să vorbească, tocmai pentru că se gândeau că vor păţi ei ceva.

Nu înţeleg de ce încă se construiesc noi biserici în fiecare colţ al României, dar nimeni nu investeşte în educaţie, în modernizarea şi construcţia de noi instituţii şcolare. Chiar cred că părinţii ar fi dispuşi să achite taxe mai mari în cazul în care acestea ar avea ca scop modernizarea şcolilor în care studiază copiii lor.

Ştiu că România are profesori extraordinari de bine pregătiţi şi foarte capabili de a pune bazele şi de a duce pe umeri un nou sistem, însă ideile de pe vremea comunismului sunt încă adânc înfipte în şcoala românească. Mai consider că singura cale pentru ca elevii şi studenţii români să se poată bucura de un sistem de educaţie modern ar fi o foarte bună organizare, împreună cu dascălii care cred într-o schimbare! Soluţia este să te implici, nu să stai cu mâinile în sân şi să exclami: “România.”.>>