Evenimentul Zilei > Social > Un asteroid uriaş se va apropia de Pământ în mare viteză. NASA este „pregătită” să-l întâmpine. Când va avea loc fenomenul
Un asteroid uriaş se va apropia de Pământ în mare viteză. NASA este „pregătită” să-l întâmpine. Când va avea loc fenomenul

Un asteroid uriaş se va apropia de Pământ în mare viteză. NASA este „pregătită” să-l întâmpine. Când va avea loc fenomenul

Un asteroid uriaş se va apropia de Pământ în mare viteză. NASA este „pregătită” să-l întâmpine. Fenomenul va avea loc pe 21 martie.
Un asteroid uriaş se va apropia de Pământ în mare viteză. NASA este „pregătită” să-l întâmpine. Pe 21 martie asteroidul 2001 FO32 va trece pe lângă Pământ. Acesta se va mișca într-un ritm extrem de rapid. De data asta observatorii au şansa să-i detecteze mișcarea în timp real.
Asteroidul 2001 FO32 are aproximativ 1 km, aproape cât Golden Gate Bridge. Călătorește cu 123.887 km / h. Sau cu 34.4 km pe secundă, comparativ cu Pământul. Oficialii NASA spun că nu există motive să intrăm în panică.
Diagrama cerului sudic cu constelații și semne de căpușă roșie care arată locația asteroidului.

Un asteroid uriaş se va apropia de Pământ în mare viteză. NASA este „pregătită” să-l întâmpine

Numit oficial 231937 (2001 FO32), va ajunge la o distanță de 2 milioane de kilometri de Pământ pe 21 martie, la 18:03. Se va apropia suficient de mult și este destul de mare pentru a putea fi clasificat drept „potențial periculos”.  Un asteroid este desemnat ca „potențial periculos” atunci când orbita sa se intersectează cu cea a Pământului.

Asteroidul va fi la aproximativ 5 distanțe lunare sau la aproximativ 2.016.351 km de Pământ

Pe măsură ce asteroidul 2001 FO32 trece pe lângă Pământ, observatorii care folosesc telescoape  extrem de performante ar putea încerca să-l vadă în timp ce alunecă prin constelațiile sudice ale lui Scorpius și Săgetător.

După ce va trece pe lângă Pământ în martie 2021, următoarea întâlnire cu planeta noastră are loc peste  31 de ani. Mai precis pe 22 martie 2052. Cu toate acestea, abordarea din 2021 va fi cea mai apropiată de Pământ.

Asteroidul 2001 FO32 a fost descoperit pe 23 martie 2001, de către Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR).

Diagrama cerului cu stele și semne de căpușe în jurul asteroidului.

Telescoapele din New Mexico, care fac parte din programul Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR), un program al Laboratorului Lincoln MIT finanțat de Forțele Aeriene ale SUA și NASA, au detectat pentru prima dată asteroidul.

De atunci a fost monitorizat de observatoare, iar oamenii de știință au folosit informațiile primite pentru a calcula orbita asteroidului și pentru a determina cât de aproape se va apropia roca spațială de Pământ atunci când va atinge o viteză de 124.000 km/oră.
Planete interioare orbită aproape circulară diagramă cu orbită eliptică asteroid.
Cea mai mare amenințare cunoscută în prezent este un alt asteroid numit (410777) 2009 FD, care are o șansă de 1 din 714 (mai puțin de 0,2%) de a lovi Pământul în 2185, potrivit NASA.

NASA studiază metode pentru a devia asteroizii care ajung pe o traiectorie de coliziune cu Pământul, cum ar fi utilizarea gravitației unei nave spațiale pentru a muta încet rocile periculoase din traseul lor la o distanță de siguranță, scrie EarthSky.