Situaţie alarmantă la NASA! Sonda Osiris-Rex pierde probele colectate de pe asteroidul Bennu

Situaţie alarmantă la NASA! Sonda Osiris-Rex pierde probele colectate de pe asteroidul Bennu

Sonda Osiris-Rex a colectat atât de multe roci de pe suprafața asteroidului Bennu, încât compartimentul de colectare nu se poate închide bine iar prețioasele roci se pierd în spațiu.

Sonda americană care a colectat săptămâna aceasta un eşantion de pe un asteroid a prelevat o cantitate atât de mare de fragmente încât o rocă blochează uşa containerului, ceea ce face ca materialele adunate să se împrăştie în spaţiu, au anunţat oficialii NASA.

NASA riscă să piardă toată muncă de până acum

Braţul robotic al sondei OSIRIS-REx a proiectat marţi, deasupra scoarţei asteroidului Bennu, un nor de praf şi nisip cu ajutorul unui jet de gaz comprimat şi a captat un eşantion din acesta într-un dispozitiv de colectare ce va fi adus înapoi pe Terra.

Însă, imaginile analizate de centrul de control de pe Pământ au dezvăluit că sonda a prelevat mai mult material decât au anticipat oamenii de ştiinţă, iar excesul se răspândea în spaţiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest incident a determinat echipa misiunii OSIRIS-REx să grăbească depozitarea dispozitivului de colectare pentru a preveni scurgeri suplimentare. Timpul este extrem de important, a declarat reporterilor Thomas Zurbuchen, asociat al NASA pentru misiuni ştiinţifice.

Zurbuchen a precizat că echipa misiunii va trece peste măsurarea cantităţii de material colectat, aşa cum era planul iniţial, grăbind în schimb faza de înmagazinare, un proces fragil de depozitare a containerului cu probe colectate într-o poziţie sigură în cadrul sondei spaţiale, pentru a se evita riscul de a pierde şi mai mult material valoros.

NASA nu va cunoaşte cât material a colectat până când capsula va reveni pe Pământ, în anul 2023. Evenimentul a determinat de asemenea conducerea misiunii să renunţe la alte tentative de colectare a eşantioanelor de pe asteroid.

Bennu se află la aproximativ 320 de milioane de kilometri distanţă de Pământ

Obiectivul misiunii consta în recoltarea unei cantităţi de cel puţin 60 de grame. Sincer, nu am fi putut efectua un experiment mai bun de colectare, le-a spus jurnaliştilor Dante Lauretta, coordonatorul misiunii, confirmând că s-a prelevat o cantitate consistentă de probe.

Însă, având în vedere uşa blocată de o rocă şi imaginile îngrijorătoare cu fragmentele răspândite în spaţiu, suntem aproape victima propriului nostru succes, a adăugat el.

Sonda spaţială OSIRIS-REx, care a costat aproximativ 800 de milioane de dolari şi are dimensiunea unei furgonete, a fost construită de Lockheed Martin şi a fost lansată în 2016 pentru a colecta şi aduce pe Pământ primul eşantion captat de SUA de pe suprafaţa unui asteroid. Japonia este singura ţară care a înregistrat până în prezent o astfel de reuşită.

Asteroizii se numără printre corpurile cereşti rămase de la formarea sistemului solar, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Un eşantion ar putea oferi informaţii importante despre originile vieţii pe Pământ, susţin oamenii de ştiinţă, informează Agerpres.