Un aliment de bază s-a scumpit. A ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 15 ani
- Bianca Ion
- 18 mai 2024, 08:41
Alimentele continuă să se scumpească, deși la începutul anului a fost deja un val de scumpiri pentru sute de alimente, după creșterea TVA-ului. De această dată vorbim despre un aliment de bază pentru care, schimbarea meteorologică a determinat din nou creșterea prețului.
Un aliment de bază s-a scumpit alarmant
Este vorba despre orez, care a ajuns la cel mai mare preț din ultimii 15 ani, conform publicației Bloomberg. Transporturile de orez erau deja perturbate de restricțiile la export impuse anul trecut de India, cel mai mare exportator mondial, și de îngrijorările legate de seceta cauzată de fenomenul meteorologic El Nino, care amenința producția din Asia de Sud-Est, o regiune crucială pentru cultivarea orezului. Acum, inundațiile catastrofale din sudul Braziliei au generat noi motive de îngrijorare.
Prețurile la orezul thailandez, care sunt considerate punct de referință pentru piața din Asia, au înregistrat o creștere semnificativă, cu 71 de dolari de la începutul lunii aprilie și până în prezent, atingând nivelul de 649 de dolari pe tonă. Această cereale este esențială pentru dieta a miliarde de persoane din Asia și Africa, iar recenta creștere ar putea intensifica presiunile inflaționiste și ar putea duce la majorarea facturilor la import pentru cumpărători.
Ce a mai determinat scumpirea acestui aliment de bază
Inundațiile din Brazilia au fost un factor în creșterea recentă a prețurilor, mai ales că statul Rio Grande do Sul, responsabil pentru 70% din întreaga producție de orez a țării, se așteaptă să fie afectat de inundații pentru mai multe săptămâni, conform analistului în materii prime la BMI, Charles Hart.
„Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă", spune Charles Hart. „Asta a creat îngrijorări serioase cu privire la volumul producţiei interne şi cu privire la eventualul surplus ce ar putea fi exportat”, a adăugat analistul.
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a afirmat recent că ploile vor întârzia recoltarea acestui aliment de bază în statul Rio Grande do Sul, ceea ce ar putea determina Brazilia să fie nevoită să importe orez. Brazilia se află pe locul nouă în topul exportatorilor de orez, conform datelor furnizate de Departamentul american al Agriculturii.
Un alt element care contribuie la creșterea prețurilor este întârzierea cu care noua recoltă ajunge pe piață în Asia de Sud-Est, conform observațiilor lui Peter Clubb, analist la Consiliul Internațional al Cerealelor. Acest lucru survine în contextul în care recoltarea orezului în Thailanda și Vietnam este aproape finalizată. Thailanda ocupă locul doi ca exportator de orez, în timp ce Vietnamul se află pe locul trei.
În ceea ce privește cererea, Indonezia continuă să achiziționeze cantități semnificative de orez, contribuind la menținerea sentimentului pozitiv pe piață, afirmă Peter Clubb. Conform acestuia, ritmul achizițiilor de orez ale Indoneziei, precum și eventualele modificări în politica de export a Indiei, vor influența prețurile în viitorul apropiat.
Români plătesc mai mult pe mâncare
Conform datelor furnizate INS legate de evoluția indicatorului de inflația, mărfurile alimentare s-au scumpit în această lună cu 2,07%. Conform sursei citate, comprația s-a făcut cu luna aprilie a anului 2023. De asemenea, a existat o scumpire și raportat la luna precedentă, martie 2024, de 0,37%.
Cele mai mari scumpiri au fost la conservele din fructe, cu 10,78%, faţă de aprilie 2023, şi cu 0,19% faţă de martie 2024. Carnea de vită s-a scumpit, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023, cu 9,25%. Iar prețul berii a înregistrat o majorare de 8,97%. Vinul este mai scump cu 8,39%, iar băuturile alcoolice cu 8,24%.
Pe de altă parte, făina s-a ieftinit cu 30,34%, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023. În schimb, a existat o scumpire raportat la luna precedentă, martie, de 0,31%. Ieftinirea se datorează și măsurii de plafonare a prețurilor la unele produse alimentare.