Fernando Magellan s-a născut în 1480 şi a murit pe 27 aprilie 1521. Magellan era un marinar portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei. A fost primul care a intrat în Oceanul Pacific şi tot primul care a condus o expediţie în jurul globului.

Pe 10 august 1519 cele cinci corăbii care au compus flota expediţiei: Trinidad – de 110 tone şi cu 55 marinari la bord, San Antonio – de 120 tone, cu 60 de marinari , Concepción – de 90 tone, cu 45 marinari, Victoria – de 85 tone, cu 42 de  marinari şi Santiago  – de 75 tone, cu 32 marinari au părăsit oraşul Sevilla navigând pe fluviul Guadalquivir, până în San Lucar de Barrameda, unde au stat peste cinci săptămâni, timp în care s-a făcut ultima revizie şi aprovizionarea completă. Pe 20 septembrie 1519 flota s-a desprins de ţărm şi a început antologicul voiaj.

Din primul periplu s-a întors doar o navă din cinci şi 18 marinari din 241

În timpul traversadei peste ocean, Magellan a elaborat un sistem de semnalizare atât de bun încât nici o corabie din flota sa nu s-a rătăcit, deşi erau total diferite. Neînţelegerile cu căpitanii spanioli au apărut nu după multă vreme, dar Magellan le-a răspuns: „Datoria domniilor voastre este să urmaţi ziua steagul meu, iar noaptea felinarul din pupa corăbiei mele!”.

Pe 27 aprilie 1521, Magellan a fost ucis în Filipine în timpul unei lupte cu băştinaşii canibali. Din expediţia iniţială s-a întors o singură navă, Victoria, având la bord 18 oameni. Era comandată de Juan Sebastian Elcano și se întâmpla în 1521.

Regele Spaniei l-a înnobilat pe Elcano şi i-a dat un blazon cu globul pământesc pe care era scris: Primus Circumedisti me. Adică, „Tu m-ai înconjurat primul”. Elcano a murit în 1526, după patru ani de la terminarea epicei călătorii. Relatarea circumnavigației a fost făcută de geograful Antonio Pigafetta care a participat la toate expediţiile organizate de Magellan.

Totuși lumea îl consideră pe portughez ca primul navigator care a finalizat o navigație în jurul lumii și l-a uitat, nedrept, pe Elcano.