Cei trei coloși au fost selectaţi de un juriu format din 80 de antrenori ai cluburilor care au participat în Liga Campionilor şi Liga Europa. De asemenea, 55 de jurnaliști au contribuit la luarea acestei decizii.

Favoritul pentru câștigarea trofeului este fundașul olandez Virgil van Dijk, care a avut un sezon de excepție cu Liverpool. Pe lângă faptul că a cucerit trofeul alături de cormorani, după victoria cu 2-0 în fața conaționalilor de la Tottenham, van Dijk a reușit performanța să termine sezonul Ligii Campionilor fară să fie driblat.

Chiar dacă s-a oprit în semifinale cu Barcelona, după ce a fost eliminat de Liverpool, Lionel Messi a reușit un nou sezon excepțional în Liga Campionilor, marcând 12 goluri și devenind golgeterul competiției. Argentinianul a oprit astfel hegemonia rivalului său lusitan, care a fost cel mai bun marcator al competiției în ultimele șase sezoane consecutive.

De cealaltă parte, portughezul Cristiano Ronaldo a reușit să înscrie 6 goluri în cele 9 partide disputate în tricolul lui Juventus, în ultima ediție a Ligii Campionilor. Dacă în faza grupelor Cristiano a dezamăgit, reușind să înscrie doar o dată, lucrurile au stat complet diferit în optimi și în sferturi. Starul lui Juve a marcat toate cele 5 goluri ale echipei sale, nefiind însă suficient pentru a trece de Ajax Amsterdam.

Decarul echipei Real Madrid, croatul Luka Modric, a fost câștigătorul trofeului din 2018. Prestigiosul premiu a fost creat în 2011, când și l-a adjudecat starul Barcelonei Lionel Messi, repetând performanța și în 2015.

Ediția din 2012 l-a avut ca laureat pe optarul catalanilor, Andres Iniesta. Un an mai târziu, francezul Franck Ribery s-a bucurat de trofeu datorită cuceririi celui de-al cincilea trofeu UCL din istoria lui Bayern Munchen.

Starul lui Juventus Torino, Cristiano Ronaldo este cel mai titrat fotbalist din istoria trofeului respectiv. Cel mai bun marcator din toate timpurile în Liga Campionilor și-a adjudecat distincția în 2014, 2016 și 2017, pe vremea când evolua la Real Madrid.

Premiul va fi decernat pe 29 august la Monaco, când se va face tragerea la sorți pentru faza grupelor din Liga Campionilor.