Evenimentul Zilei > Actualitate > UEFA a dat undă verde pentru o ligă regională „balcanică”. Fotbalul reface Iugoslavia
UEFA a dat undă verde pentru o ligă regională „balcanică”. Fotbalul reface Iugoslavia

UEFA a dat undă verde pentru o ligă regională „balcanică”. Fotbalul reface Iugoslavia

Țările ce au format odată Iugoslavia (Serbia, Slovenia, Bosnia, Croația, Macedonia și Muntenegru) au primit acordul din partea UEFA pentru crearea unei ligi transfrontaliere, anunță cotidianul sârb „Blic”. Această acțiune are ca scop creșterea fotbalistică din Balcani.

Potrivit sursei citate, această ligă va funcționa după modelul de campionat al Iugoslaviei, pentru care forul de la Nyon a răspuns pozitiv. Se pare că UEFA va sponsoriza competișia cu suma de 3 milioane de euro în fiecare an. 

Jurnaliștii sârbi afirmă că întrecerea va va debuta din sezoul 2017-2018, în care vor concura câte trei-patru echipe din Serbia și Croația, două echipe din Bosnia-Herțegovina, respectiv câte una din Macedonia, Slovenia și Muntenegru. Câștigătoarea ligii va juca direct în grupele Ligii Campionilor.

O mare problemă, însă, o reprezintă situația extrem de tensionantă care persistă de mulți ani între fanii acestor echipe. Liga regională din fost Iugoslavie există în prezent, dar la nivel de baschet, polo pe apă și handbal.

Cluburile de fotbal care vor urma se se întreacă în liga regională din Balcani:

1. Partizan Belgrad
2. Steaua Roșie Belgrad
3. Vojvodina Novi Sad
4. Dinamo Zagreb
5. Hajduk Split
6. Vardar Skopje
7. Rijeka
8. Olimpia Ljubljana
9. Buducnost
10. FK Sarajevo
11. Zelejnicar Sarajevo
12. Cukaricki