Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a venit cu altă propunere, care i se pare mult mai potrivită, deși ar fi considerată și mai scandaloasă de către Opoziție. Este vorba despre asumarea răspunderii.

„Se poate da o ordonanţă de urgenţă cum a dat şi Cioloş, dar asumarea Guvernului este o soluţie mai bună din punct de vedere politic, atunci există dezbatere în Parlament, pe de o parte. Pe de altă parte, ceea ce se discută în Parlament, aşa zic oamenii care au o pregătire juridică şi mai ales sunt constituţionalişti, că nu se poate trece peste decizia CCR, dar la un moment dat dezbaterea în Parlament se va termina într-un fel sau altul. Din acest punct de vedere, este o discuţie extrem de specială dacă se poate da sau nu se poate da, în condiţiile în care în Senat a început discuţia pe tot ce este neconstituţional. Dar ceea ce este constituţional se poate introduce în legislaţia penală dacă există o voinţă, voinţă parlamentară, guvernamentală. Constituţia spune că deciziile CCR trebuie introduse de Parlament sau de Guvern. Nu ar fi o noutate, dar din punctul meu de vedere asumarea ar fi o soluţie mult mai potrivită”, a spus, ieri, în Parlament, liderul unional.

 

Discuții iraționale

În ceea ce privește amnistia și grațierea, Kelemen Hunor consideră că aceste aspecte nu pot fi discutate rațional. „Guvernul are majoritate, dă ordonanţă, nu dă ordonanţe, este treaba lui. Eu am spus încă de anul trecut şi spun şi astăzi, din punctul meu de vedere graţierea şi alte astfel de soluţii nici măcar nu trebuie discutate, pentru că nu se poate discuta raţional, permanent va exista o suspiciune, deci din punctul meu de vedere nu este de actualitate, dar nu depinde de mine”, a afirmat politicianul.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va da OUG pentru adoptarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală pe articolele validate de CCR, dar nu a dat un termen până la care se va emite actul normativ.