Evenimentul Zilei > Politica > UDMR a decis să intre la guvernare
UDMR a decis să intre la guvernare

UDMR a decis să intre la guvernare

UDMR s-a hotărât să intre în guvernul Ponta 3. Uniunea ar urma să facă propuneri pentru ministerele Culturii și Mediului, dar și pentru un post de vicepremier.

Pe lângă portofoliile de miniştri și un post de vicepremier, UDMR ar mai vrea opt sau nouă posturi de secretar de stat, trei sau patru şefi de agenţii şi deconcentrate, adoptarea Legii statutului minorităţilor şi prefecţi în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.
Deputatul Laszlo Borbely a admis că UDMR vizează şi "un set de principii sau discuţii pe diferite teme" în schimbul intrării la guvernare, confirmând că printre cele mai importante capitole sunt "minorităţile naţionale" şi "o să vorbim probabil şi de această universitate" (cu predare în limba maghiară – n.red.).
"Avem o serie de propuneri începând cu Legea descentralizării, dorim să se reia şi să se voteze de Parlament, e foarte importantă. De asemenea, autostrada Transilvania să se continue până la Târgu Mureş cel puţin", a mai spus Laszlo Borbely, potrivit hotnews.ro.
Dragnea: Nu există condiții
Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a ținut să precizeze că "nu există nicio condiţie impusă de UDMR pentru a fi acceptate lucruri care nu au fost acceptate până acum". "Vreau să sting informaţiile mincinoase, chiar periculoase, ce apar pe unele bloguri şi alte surse, că UDMR ar avea anumite pretenţii (…) Ne vom întâlni şi vom discuta luni cu reprezentanţii UDMR despre programul de guvernare, formula de guvernare şi ponderea în structurile administrative centrale şi locale", a spus Liviu Dragnea.
Ponta: UDMR nu a pus nicio condiţie privind arborarea steagului secuiesc
Totodată, premierul Victor Ponta a declarat că UDMR nu a pus nicio condiţie privind arborarea steagului secuiesc pentru participarea la guvernare, adăugând că atât timp cât legile României şi standardele UE se respectă, nu se pune problema prigonirii vreunei minorităţi sau autorităţi locale.
Întrebat dacă UDMR a cerut să se arboreze steagul secuiesc pe clădiri pentru a participa la guvernare, Ponta a răspuns: "Dar nu au pus nicio asemenea condiţie".
Întrebat dacă UDMR a cerut să se renunţe la procese pe această temă care ar fi în curs, premierul a răspuns: "Nu se poate renunţa la procese, dar, din punctul meu de vedere, punct de vedere pe care l-am susţinut împreună cu domnul Antonescu, amândoi am susţinut acest lucru, şi anume acela că atâta timp cât pe toate clădirile aparţinând autorităţilor locale apare în mod clar steagul României şi steagul Uniunii Europene, dacă alături de steagul României şi al Uniunii Europene sunt puse însemne ale autorităţilor locale, fie că e vorba de Gorj sau de Teleorman, fie că e vorba de Harghita, e în regulă".
Pentru a nu avea emoţii în Parlament, la votul de învestitură a noului Executiv, premierul Victor Ponta a cerut Uniunii să se alăture Puterii. De data aceasta, PC nu are nicio obiecţie.
Fostul preşedinte al UDMR Marko Bela a declarat, ieri, în cadrul Adunării Generale anuale a delegaţilor UDMR Târgu Mureş, că Uniunea poate să îşi asume rolul de guvernare, în "condiţiile corespunzătoare".
"Limba cântarului"
"Dacă vom avea garanţii preliminare, că până la urmă acest pachet de reforme amânat de doi ani ştim cum trebuie să arate şi se va înfăptui, atunci UDMR trebuie să îşi asume rolul de guvernare. Fără noi nu e reformă în ţară, fără noi nu există progres. Cei care au oferit rol de guvernare UDMR s-au gândit şi la acest rol de forţă stabilizatoare a UDMR, nu doar la cifre", a spus Marko Bela, adăugând că, privind la situaţia din ultimul an de la Târgu Mureş, poate spune că, şi pe plan local, fără o majoritate consistentă UDMR "nu e progres, nu e reformă".
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, la Târgu Mureş, că grupurile UDMR din Senat şi din Camera Deputaţilor reprezintă "limba cântarului" în privinţa formării unei noi majorităţi şi că există trei variante între care Uniunea trebuie să aleagă.

CITIȚI ȘI: 
  • UDMR, gata să-l înghită pe Voiculescu ca să intre în Guvern
  • Marko Bela (UDMR): "Fără noi nu e reformă în ţară, fără noi nu există progres".
  • Kelemen Hunor: "UDMR cu fracţiunile din Senat şi Camera Deputaţilor suntem limba cântarului"
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News