Ucraineanul acuzat de dublul asasinat de la Siret îi sfidează pe anchetatori

Ucraineanul acuzat de dublul asasinat de la Siret îi sfidează pe anchetatori

La aproape o lună după ce-a fost arestat la Cernăuţi, pentru deţinere de droguri şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, Leonid Zaporojeţ (51 de ani), principalul suspect al dublului asasinat de la Siret a stat, în urmă cu două zile, faţă-n faţă, pentru prima oară, cu anchetatorii români.

Audierile, coordonate de ucraineni, s-au desfăşurat la sediul Miliţiei Regiunii din Cernăuţi şi din partea autorităţilor române a fost prezent procurorul de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, precum şi doi ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Suceava.

Deşi anchetatorii români au probe de necontestat împotriva lui Zaporojeţ, inclusiv ADN-ul acestuia pe tubul de cartuş găsit lângă cadavrul lui Carmen Hriţcu, ucraineanul nu recunoaşte nimic, susţinând că, în ziua dublului asasinat (n.r.-17 februarie a.c.) nu se afla în România.

Loenid Zaporojeţ le-a spus anchetatorilor că a intrat în România, fraudulos, la o zi după crimă, când a fost şi găsit de poliţişti într-un hotel din zona gării Burdujeni din municipiul Suceava.  Anchetatorii au probe că Zaporojeţ a intrat în Ucraina cu o zi-doua înaintea crimei şi au aflat chiar unde a dormit ucraineanul cu o noapte înaintea dublului asasinat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Culmea, Zaporojeţ nu era singur când a venit la Siret, ci a venit alături de alţi conaţionali cu care făcea afaceri în zonă cu ţigări de contrabandă. O parte dintre aceştia vor fi folosiţi, din informaţiile pe care le deţinem, ca martori în dosarul dubului asasinat. S-a prelevat de dreptul de a nu da declaraţii

Loenid Zaporojeţ o ţine una şi bună că el a ajuns pe raza judeţului Suceava, fiind abandonat pe 18 februarie a.c., pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, de cei care i-au promis că-l vor duce, la muncă, în Italia.

Pentru că i s-au cerut bani în plus, faţă de suma la care s-au înţeles iniţial, şi nu a vrut să le dea, Zaporojeţ a fost dat jos din microbuzul cu care a plecat din Cernăuţi în zona Autogării din centrul Sucevei, de unde a fost ridicat pe 19 februarie a.c. de doi poliţişti.

În camera şi asupra lui Zaporojeţ s-au găsit în jur de 2500-3000 de euro şi, în momentul în care a fost prins de poliţişti, tocmai se întorsese de la un mall din Suceava, de unde-şi cumpărase un telefon mobil de ultimă generaţie.

Întrebat  în timpul audierilor de joi de unde avea atâţia bani la el, Zaporojeţ a tăcut, prelevându-se de dreptul de a nu da declaraţii. Cu toate acestea, principalul suspect neagă cu vehemenţă că ar avea legătură cu crima. 

Prins la Suceava şi lăsat să plece

La două zile de la dublul asasinat de la Siret, conducerea IPJ Suceava  a cerut să fie verificată fiecare unitate de cazare din judeţ, iar toţi străinii a căror prezenţă este suspectă să fie amprentaţi, fotografiaţi şi să li se preleveze probe ADN. Au fost găsiţi în jur de 50 de cetăţeni străini, majoritatea ucraineni, iar printre aceştia şi Zaporojeţ.

Cum rezultatul probei ADN prelevate de pe tubul de cartuş nu venise încă de la Bucureşti, poliţiştii nu aveau de unde să ştie că au pus mâna pe cel mai căutat criminal la acel moment, individul care a îngrozit o ţară întreagă, executându-le în stil mafiot pe Carmen Hriţcu (39 de ani) şi pe fetiţa acesteia, Raluca (6 ani).

Cum în acel moment era doar un ucrainean care trecuse fraudulos graniţa, poliţiştii i-au făcut dosar penal şi l-au predat, a doua zi, autorităţilor din cadrul Serviciului pentru Imigrări, iar Zaporojeţ a fost dus sub escortă la frontieră şi expediat conaţionalilor săi de la vamă, cu interdicţia de mai intra în România.

Preţul dublului asasinat: 14.000 de euro şi 2000 de dolari SUA

Cel mai posibil scenariu al dublului asasinat de la Siret a fost schiţat deja de anchetatori. Zaporojeţ, care venise cu marfă de contrabandă la Siret, a aflat că valutistul Hriţcu ţine sume mari de bani în casă şi că multe dintre schimburile de valută se fac în apartamentul acestuia, aşa că s-a decis să-l jefuiască.

Înarmat cu o armă artizanală, care nu a fost găsită încă, a descins în imobilul familiei Hriţcu, de pe strada „Laţcu Vodă”, nr. 16 B. Carmen Hriţcu făcea curat în apartament în momentul în care asasinul i-a intrat în casă, iar acesta a dat drumul la aspirator pentru a acoperi zgomotele împuşcăturilor.

Potrivit informaţiilor furnizate de unul dintre poliţiştii care au ajuns primii la faţa locului, femeia a  fost lovită înainte de a fi executată, având ochiul stâng vânăt. Trupul neînsufleţit al Ralucăi, fetiţa de şase ani, zăcea în sufragerie, încăpere în care a fost găsită şi o pernă prin care, de la numai câţiva centimetri de cap, a fost tras glonţul care i-a pătruns direct în tâmplă.

Micuţa, povestesc rudele, se uita în acele momente cumplite la desene animate, televizorul fiind găsit deschis, pe un program de copii.

„Dublul omor a fost comis în scop de jaf, ştiindu-se că victimele deţin la domiciliu sume mari de bani”, declara în cadrul unei conferinţe de presă şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul principal de poliţie Petre Tobă, care a adăugat că din apartamentul familiei Hriţcu a fost sustrasă suma de 14.000 de euro şi 2000 de dolari americani.