Război în Ucraina, ziua 122. Forțele ruse și proruse au intrat în Lisiceansk: „Se duc lupte de stradă”

Război în Ucraina, ziua 122. Forțele ruse și proruse au intrat în Lisiceansk: „Se duc lupte de stradă” Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 122 -a zi cu lupte grele care au loc în jurul orașelor Severodonețk și Lișiciansk. Deși trupele ucrainene au primit ordin să se retragă din Severodonețk, această operațiune va dura câteva zile, susțin oficialii militari. Între timp, primele lansatoare de rachete americani HIMARS au intrat în acțiune pe linia frontului. Imaginile au apărut în presa locală. Trupele rusești încearcă să taie retragerea ucraienilor din Severodonețk și să le intercepteze liniile de comunicații spre Lișiciansk. Pe de altă parte, armata ucrainenă a declanșat o ofensivă puternică la granița regiunii Herson.

UPDATE 9: Forţele ruse şi proruse au intrat sâmbătă în oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei, unde au loc în prezent lupte de stradă, au anunțat separatiştii.

„Miliţia populară a Republicii Populare Lugansk şi armata rusă au intrat în oraşul Lisiceank. Anumite întreprinderi din oraş au fost cucerite deja. Acolo se desfăşoară în prezent lupte de stradă”, a scris într-o postare pe Telegram un reprezentant al separatiştilor proruşi, locotenent-colonelul Andrei Marociko.

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti au câştigat teren în ultimele zile în această zonă, care este de mai multe săptămâni teatrul unor puternice confruntări, mai ales de artilerie. Forţele ucrainene au primit ordin vineri să se retragă din Severodoneţk, etapă crucială pentru Moscova, care vrea să cucerească tot bazinul industrial Donbas, aflat deja parţial sub controlul separatiştilor proruşi din 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 8: Canada va permite confiscarea bunurilor rusești supuse sancțiunilor și utilizarea acestora pentru reconstrucția Ucrainei. O lege canadiană care a intrat în vigoare pe 23 iunie permite confiscarea bunurilor care fac obiectul sancțiunilor și utilizarea lor ulterioară pentru sprijinirea Ucrainei. Canada a blocat active rusești în valoare de 328 de milioane de dolari în contextul sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE 7: Guvernatorul Serghei Gaidai a anunțat că forțele de ocupație ruse bombardează fabrica Azot din Severodonețk, dar și satele învecinate din regiunea Lugansk. El a declarat că Rusia a lansat bombardamente de artilerie și lovituri aeriene asupra localităților Severodonețk și Lisiceansk, lovind cu precădere uzina chimică Azot, unde se adăpostesc peste 500 de civili.

Sursa foto: Twitter

UPDATE 6: Armata ucraineană a postat noi înregistrări video cu lansatoarele de rachete americane HIMARS care au intrat în serviciu pe front.

„Prima înregistrare oficială cu lansatoarele HIMARS pe câmpurile de luptă din Ucraina! Aceste arme sunt pe mâini bune, dragi americani! Va urma”, a transmis Ministerul Apărării din Ucraina.

;

UPDATE 5: Rusia a început producția de rachete balistice intercontinentale (ICBM) de serie Sarmat, a anunțat directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin.

„Desigur, am început deja să construim rachete în serie” a declarat el într-un interviu pentru postul de televiziune Russia-24.

Vladimir Putin a declarat că rachetele Sarmat vor intra în serviciul de luptă la sfârșitul anului 2022.

sursa foto. EVZ

UPDATE 4: Primarul localității Jytomyr, Serghei Sukhomlin a afirmat că Rusia a tras 24 de rachete asupra unităților militare și infrastructurii din regiune. El a precizat că proiectilele au fost lansate de pe avioane care veneau din Belarus.

Primarul a precizat, conform Kyiv Independent, că rachetele nu au atins orașul, însă a precizat că nu are informații despre distrugeri sau despre numărul victimelor.

EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

UPDATE 3: Institutul pentru Studiul Războiului susține că Ucraina a ordonat retragerea trupelor din Sievierodonetsk, probabil pentru a putea menține apărarea lângă Lisiceansk. Forțele ruse intenționează să încercuiască trupele ucrainene și să le taie liniile de comunicație în apropiere de Lisiceansk, înainte de a se concentra asupra Sloviansk.

Forțele ucrainene desfășoară contraofensive de-a lungul graniței din regiunea Herson-Dnipropetrovsk și în orașul Herson, amenințând forțele ruse, anunță publicația Kyiv Independent.

UPDATE 2: Ministerul Apărării din Rusia acuză forțele armate ucrainene că mută piese de artilerie grea, inclusiv lansatoare de rachete de tip HIMARS într-un cimitir vechi, din secolul XIX, în care sunt îngropați bolnavii de ciumă. Acest lucru susțin oficialii ruși va expune rezidenții din zonă la pericolul contaminării, după cum relatează postul de televiziune Nexta, pe Twitter.

UPDATE1 : Institutul pentru Studierea Războiului semnalează că forțele militare ruse mută coloane mari de echipament militar de la Mariupol la Berdyansk și Polohy. Aceste întăriri sunt pentru a consolida pozițiile rusești din Zaporojie atât împotriva partizanilor ucraineni cât și a eventualelor contraatacuri, după cum relatează Institutul pentru Studierea Războiului din Statele Unite. De altfel, o înregistrare video care circulă pe rețelele sociale surprinde o ambuscadă pusă la cale de apărătorii ucraineni împotriva unui convoi rusesc.

Știrea inițială: 

 Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 122 a zi de la declanșarea invaziei, de către Rusia, în data de 24 februarie. Luptele continuă cu îndârjire în zona orașelor Severodonețk și Lișiciansk. Forțele ucrainene au început să se retragă din Severodonețk, dar retragerea va dura mai multe zile.a declarat șeful administrației militare, Roman Vlasenko.

Pe fondul unor lupte urbane foarte dure, sute de civili, inclusiv zeci de copii, s-au adăpostit în uzina chimică Azot din Severodonetsk. Uzina Azot și zonele din împrejurimi au devenit punctul central al rezistenței ucrainene. Între timp, rușii încearcă să preia controlul în orașul Lișiciansk, dar sunt respinși de apărătorii ucraineni. Un atac a fost respins în cursul zilei de vineri, 24 iunie, de la periferiile orașului.

Ucrainenii au ales o strategie defensivă, rezistând în unele puncte strategice cheie până la ultimul om. Astfel au reușit să încetinească inamicul și să-i provoace pierderi grele.

„Sub focul bombardamentelor neîncetate, am suferit prea multe pagube și s-ar putea să fie necesară o retragere”, a avertizat guvernatorul regiunii Luhansk.

Primarul din Nikolaev îi îndeamnă pe civili să fugă din oraș

Aarmata rusă bombardează regiunea Nikolaev, unde a anunțat că a distrus 49 de rezerve de combustibil și trei centre de reparații blindate. Cu toate astea, un lider separatist din Donbas, fost ofițer al serviciului rus de informații, este de părere că Rusia este departe de a obține o victorie categorică în războiul cu Ucraina.

Primarul orașului Nikolaiev, Aleksandr Sienkevici, a îndemnat locuitorii orașului să plece. din oraș și să se adăpostească.

„Sugerez tuturor celor care doresc să rămână în viață să părăsească orașul. Aproximativ 230.000 de oameni sunt acum în orașul Nikolaiev”, a spus primarul.

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Lansatoarele HIMARS au intrat în acțiune

Primele două lansatoare de rachete HIMARS care au ajuns în Ucraina au fost puse deja în funcțiune, după cum a relatat presa locală. Un clip cu lansatoarele de rachete în acțiune circulă deja pe rețelele de socializare.

„Activitatea a două lansatoare de rachete HIMARS poate fi deja evaluată pe linia frontului”, se arată într-o postare publicate pe contul de Twitter al publicației Ukraine 24.

Rachetele HIMARS sunt capabile să lovească ținte situate la o depărtare de până la 80 de kilometri, cu o precizie foarte mare.

„Țara noastră a fost înzestrată cu (sisteme de) rachete capabile să lovească extrem de precis ținte ale Rusiei la o distanță de până la 80 de kilometri. O astfel de rază de acțiune plasează HIMARS în afara razei artileriei ruse, în timp ce (HIMARS) poate amenința direct bateriile de artilerie rusești”, se mai arată în postarea Ukraine 24.

Pe de altă parte, Rusia încearcă, dar nu reușește să lovească armele occidentale care intră în Ucraina, inclusiv sistemele cu rază lungă de acțiune despre care Kievul speră că vor fi decisive pe câmpul de luptă.

Ajutor de 9 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a anunțat că va acorda un ajutor în valoare de 9 miliarde de euro Ucrainei. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țările UE au aprobat o nouă tranșă de 9 miliarde de euro pentru ajutorul acordat Ucrainei aflată în război cu Rusia.

„Ucraina este un stat în război, nu are fonduri pentru a plăti multe servicii publice, așa că am aprobat un ajutor de 9 miliarde de euro”, a declarat oficialul polonez, potrivit Kyiv Independent.

sursa foto. Twitter

Germania livrează obuziere Howitzer 2000

Guvernul german va livra Ucrainei noi piese de artilerie grea. Oficialii de la Berlin au anunțat că vor trimite mai multe obuziere Howitzer pentru a fi utilizate în lupta împotriva Rusiei, relatează DPA.

Berlinul este în discuţii cu Ţările de Jos şi alţi parteneri europeni pentru a ajuta la realizarea acestui plan, au precizat sursele citate.

Până acum, Ucraina a primit şapte obuziere Howitzer 2000 autopropulsate de la Germania, plus încă cinci de la Ţările de Jos. Oficialii de la Kiev spun că ar avea nevoie de un total de 18 obuziere Howitzer pentru a echipa un batalion de artilerie complet.

Germania este hotărâtă să acopere necesarul Ucrainei de încă şase obuziere Howitzer, cu condiția ca partenerii să contribuie la rândul lor, Asta înseamnă că Berlinul va furniza încă două sau trei sisteme suplimentare.