Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV. Războiul din Ucraina ne vizează direct. România e în mare pericol. Avertismentul unui renumit jurnalist: Va fi prăpăd (Video)
VIDEO

EXCLUSIV. Războiul din Ucraina ne vizează direct. România e în mare pericol. Avertismentul unui renumit jurnalist: Va fi prăpăd (Video)

Invitatul jurnalistului Ionuț Cristache în emisiunea „România lui Cristache, jurnalistul Doru Bușcu, a argumentat cum și de ce pierde România pe toate fronturile în plină criză globală.

A devenit aproape o regulă ca România să fie prinsă nepregătită de câte ori intervine o criză majoră, cum s-a întâmplat în cazul marii crize economice care a început în 2008. Însă acum, mai mult, țara noastră pare să piardă pe toate fronturile în plină criză globală, consideră jurnalistul Doru Bușcu, redactor-șef al revistei Cațavencii.

Bușcu: Exploatările de petrol din Marea Neagră sunt cu cruce

Invitatul lui Ionuț Cristache în emisiunea „România lui Cristache” din studioul EVZ Play a avertizat că după toți indicii, România deja a pierdut un război care nici nu a început bine. Potrivit lui Doru Bușcu, dacă scenariul că Rusia va pierde nu se realizează, absolut toate părțile vor pierde, însă România va fi deosebit de afectată, în primul rând pe plan economic.

„Face o mare greșeală NATO că nu sprijină Ucraina mult mai puternic așa încât Rusia să poată fi bătută, și poate fi bătută. (…) Pentru noi păstrarea pozițiilor din sud și a Insulei Șerpilor (n.r. – de către ruși) înseamnă închiderea Mării Negre. Exploatările de petrol din Marea Neagră sunt cu cruce. Va fi prăpăd”.

Jurnalistul a exemplificat pericolul major care ne amenință prin cazul Romgaz. „Le-au dat niște bani ălora de la Exxon, le-a dat un miliard și ceva, deși Exxon primise pe gratis… Ca să extragă, Romgaz are nevoie de investiții de zeci de miliarde. Ca o companie de asigurări să gireze acea investiție, nu cred că e cazul”.

Portul Constanța ar trebui să fie o prioritate, dar și irigațiile

O altă oportunitate dată de războiul de la granițe ar putea fi irosită cu multă lejeritate, avertizează Doru Bușcu. „Dacă nu vor face rapid investițiile care trebuie făcute în Portul Constanța, Guvernul n-are bani, din PNRR nu se pot face că ar dura 3-4 ani, ci din fonduri străine care vin și investesc și primesc în schimb concesiuni. 49 de ani nu îl mai am, dar iau bani de pe urma lui, cum se face peste tot în lume. Vom pierde această oportunitate dacă judecăm după ritmul în care se mișcă oamenii acum”.

O altă șansă istorică venită odată cu războiul din Ucraina ar fi „declanșarea unei revoluții în agricultură. Dacă mâine nu investim în irigații… De unde bani? Păi vin americanii, vin chinezii, vin extratereștrii. Bani sunt, trebuie să chemi oamenii care să adune bani, să faci treabă”, a completat reputatul jurnalist în fața moderatorului Ionuț Cristache.

Emisiunea integrală cu Doru Bușcu:

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: