Ucraina în război, cea de-a 121-a zi. Kievul a primit statut de candidat la UE. Lupte grele în Donbas. Statele Unite acordă un nou ajutor militar. Numărul victimelor civile a ajuns la 10.403. Video
- Ionel Sclavone
- 24 iunie 2022, 05:30
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 121-a zi cu un anunț istoric de la Bruxelles. Kievul a primit statutul de candidat oficial la Uniunea Europeană, având acordul tuturor liderilor statelor blocului comunitar. Pe de altă parte, forţele ruse continuă să bombardează oraşul Severdoneţk de mai multe săptămâni cu artileria şi aviaţia, iar luptele se duc din casă în casă, împotriva apărătorilor ucraineni. Armata rusă avansează încet în Donabs, în estul Ucrainei, preluând controlul mai multor localități. Statele Unite au anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 450 de milioane de dolari. Între echipamentele ce urmează să fie livrate sunt și patru sisteme de rachete HIMARS. ONU anunță că în războiul din Ucraina au fost înregistrate 10.403 victime civile, începând cu data de 24 februarie când țara a fost invadată de Rusia.
Cea de-a 121 a zi de război în Ucraina vine după o decizie importantă adoptată la Bruxelles. Cei 27 de lideri ai statelor membre ale Uniunii Europene au hotărât să aprobe candidatura Kievului la Uniunea Europeană. Oficialii ucraineni au depus solicitarea oficială pentru aderarea la UE la scurtă vreme după declanșarea invaziei ruse.
Procedurile s-au desfășurat cu rapiditate, astfel că pe 23 iunie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de state candidate la UE.
Ziua de „astăzi marchează un pas crucial în drumul vostru spre Uniunea Europeană”, a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter, felicitându-i pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi popoarele lor.
„Avem un viitor împreună”, a adăugat el, scriind pe Twitter şi în limbile celor două ţări, potrivit AFP.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „un moment unic şi istoric” după ce Ucrainei i-a fost atribuit statutul oficial de candidat la Uniunea Europeană, o decizie aşteptată de Kiev în plină invazie rusă, informează France Presse.
„Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a salutat Zelenski într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, „viitorul Ucrainei se află în interiorul UE”.
Câți civili au murit în Ucraina de la începutul războiului
ONU anunță că în războiul din Ucraina au fost înregistrate 10.403 victime civile, începând cu data de 24 februarie când țara a fost invadată de Rusia. În 22 iunie, agenția ONU pentru drepturile omului a confirmat 4.662 de decese și 5.803 răniți la civili în Ucraina începând cu 24 februarie.
Cel puțin 320 de copii au fost uciși și 479 au fost răniți.
Cifrele reale ar putea fi mult mai mari, însă, dat fiind că informațiile din unele locuri în care au loc ostilități intense sunt transmise cu întârziere. Iar multe dintre rapoartele civile trebuie să fie confirmate.
Statele Unite, nou ajutor pentru Ucraina
Pentru a susține efortul de război al Ucrainei, împotriva Rusiei, Statele Unite urmează să furnizeze un nou ajutor militar Kievului. Valoarea acestuia este de 450 de mlioane de dolari și include sisteme suplimentare de rachetă cu rază medie de acţiune de tip HIMARS, au anunțat oficiali americani citați de The Associated Press.
Statele Unite au trimis, deja, patru sisteme de tip HIMARS, care au ajuns la trupele ucrainene.
Acest nou ajutor intervine la o săptămână după ce Statele Unite au anunţat că vor furniza Ucrainei armament și muniție în valoare de un miliard de dolari.
Sistemele de rachete HIMARS le vor oferi militarilor ucraineni capacitatea să atace forţele şi armamentele rusești de la mare distanță, fără ca acestea să poată riposta. SUA au oferit ajutor militar Ucrainei, de la începutul invaziei Rusiei, în valoare totală de peste 6 miliarde de dolari.
Marea Britanie vrea să demineze coasta Mării Negre
Oficialii britanici s-au oferit să trimită forțe care să ajute la deminarea coastei ucrainene a Mării Negre pentru a elibera proviziile de cereale. Anunțul a fost făcut de premierul Boris Johnson, care nu a dat foarte multe detalii, conform CNN.
„Nu vreau să intru în detalii tehnice sau militare, dar puteți lua din ce am făcut deja în furnizarea de echipamente ucrainenilor pentru a ajuta să se protejeze că, cu siguranță, vorbim cu ei despre ceea ce putem face la un nivel tehnic pentru a ajuta la deminarea Odesei”, a declarat Boris Johnson, în timpul unei vizite oficiale în Rwanda.
El a precizat că este de „neconceput” ca Rusia să blocheze exporturile de cereale din Ucraina, într-o încercare de a înfometa întreaga lume.
Lupte grele în regiunea Donețk
Forţele ruse bombardează oraşul Severdoneţk de mai multe săptămâni cu artileria şi aviaţia, iar luptele se duc din casă în casă, împotriva apărătorilor ucraineni. Armata rusă avansează încet în Donabs, în estul Ucrainei, preluând controlul mai multor localități.
Luptele din estul regiunii Donețk sunt din ce în mai dure, astfel că nici un oraș nu mai este sigur pentru locuitorii săi. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regional Pavlo Kirylenko într-un interviu acordat AFP.
„Nu există nici un loc, nici un oraș din regiunea Donețk care să fie sigur”, a declarat Kirylenko.
Oficialul ucrainean a adăugat că este „extrem de periculos pentru oameni să rămână”, în condițiile în care presiunea rusă asupra forțelor ucrainene se intensifică în jurul orașelor Lișiciansk și Severodonețk.
Belarus ar putea livra armament Rusiei
Rusia ar putea fi susținută cu echipament militar și armament de Belarus, principalul aliat al lui Vladimir Putin. Informația a fost prezentată de Statul Major din Belarus, citat de publicația Kievul Independent.
Potrivit spuselor lui Oleksiy Hromov, adjunct al șefului de operațiuni al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, echipamentele armatei din Belarus sunt în prezent scoase din depozite.
Această mișcare a stârnit suspiciuni, astfel că oficialii ucraineni cred că echipamentul ar putea fi transferat în Rusia și mutat în primele linii.
De altfel, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat, pe 23 iunie, că Rusia şi Belarus îşi vor consolida cooperarea militară.