Uniunea Europeană a adoptat directiva privind salariul minim. „Noua lege va mări salariile a milioane de europeni”
- Antonia Hendrik
- 7 iunie 2022, 14:40
Parlamentul European a adoptat directiva privind salariul minin în Uniunea Europeană. Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns marți noapte la un acord comun pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim prin care să fie asigurate salarii minime statutare adecvate. Din ianuarie şi până în prezent au avut loc opt runde de negocieri între Consiliu și Parlamentul European, iar acum s-a ajuns la o decizie care va ajuta milioane de europeni.
Această decizie va fi urmată de un vot formal atât în Consiliu cât și în Parlamentul European. Guvernele din UE vor decide pe 16 iunie în privința acordului. Comisia de muncă a Parlamentului European ar urma să voteze în iunie iar directiva să fie adoptată în plenara din septembrie.
Directiva stabilește proceduri pentru adecvarea salariului minim legal, promovează negocierea colectivă privind stabilirea salariului și îmbunătățește accesul efectiv la protecția salariului minim pentru acei lucrători care au dreptul la un salariu minim conform legislației naționale, de exemplu printr-un salariu minim legal sau prin contracte colective.
Statele membre UE au doi ani să transpună directiva în legislațiile naționale
După aflarea veștii cu privire la salariul minim european, ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat că salută acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva. El precizează că România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt europeni şi trebuie plătiţi ca atare.
”Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare! Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!”, a scris Marius Budăi pe social media.
Socialiştiii europeni au anunțat că luni noaptea, Parlamentul European şi preşedinţia franceză a UE au încheiat, la Strasbourg, un acord politic privind salariul minim adecvat.
Acordul se bazează pe doi piloni
Primul pilon stabileşte standarde de decenţă pentru salariile minime legale la nivel naţional: ”Câştigând un salariu minim legal, lucrătorii trebuie să poată duce o viaţă decentă. Standardul decenţei este determinat de puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieţii şi ritmul general de creştere şi structura salarială relativă în ţara UE respectivă”, se arată în document.
Directiva stabilește procedurile pentru caracterul adecvat al salariilor minimise statutare, promovează negocierea colectivă privind stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul la protecția salariului minim pentru acei lucrători care sunt îndreptățiți la un salariu minim sub legislația națională, exemplu printr-un salariul minim statutar sau prin acorduri colective.
Promovarea negocierilor colective privind stabilirea salariilor
Statelor membre cu salarii minime legale li se solicită să pună în aplicare un cadru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii clare. Consiliul și Parlamentul European au convenit că actualizările salariilor minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani (sau cel mult o dată la patru ani pentru acele țări care utilizează un mecanism de indexare automată). Partenerii sociali vor trebui să fie implicați în procedurile de stabilire și actualizare a salariului minim legal.
Acordul provizoriu dintre Consiliu și Parlamentul European, în special, prevede că, în cazul în care rata de acoperire a negocierilor colective este mai mică decât un prag de 80%, statele membre ar trebui să stabilească un plan de acțiune pentru promovarea negocierii colective. Planul de acțiune ar trebui să stabilească un calendar clar și măsuri concrete pentru a crește progresiv rata de acoperire a negocierilor colective, se mai arată în comunicatul publicat pe consilium.europa.eu.