Cum ar putea Ucraina să învingă garnizoana Rusiei de pe Insula Șerpilor

Cum ar putea Ucraina să învingă garnizoana Rusiei de pe Insula Șerpilor Sursa foto: 25945534 © Lesik Aleksandr | Dreamstime.com

Insula Șerpilor, o mică bucată de pământ ce aparține de drept Ucrainei, se află pe principala cale de transport maritim care leagă Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, de Marea Mediterană, prin strâmtoarea Bosfor.

De aceea, trupele ruse au bombardat și au capturat insula de la 130 de kilometri de Odesa, în primele ore ale războiului împotriva Ucrainei, care a început la sfârșitul lunii februarie. Luna trecută, forțele ucrainene au purtat o campanie scurtă, dar intensă, care a vizat garnizoana rusă a insulei și navele care o aprovizionează.

Următoarea fază a bătăliei pentru Insula Șerpilor ar putea avea loc în această vară, deoarece armata și marina ucraineană vor introduce sisteme de arme fabricate în SUA, care s-ar putea dovedi decisive în lupta pentru insulă: rachete antinavă Harpoon și sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată. (HIMARS).

„Harpoanele” i-ar putea ajuta pe ucraineni să întrerupă aprovizionarea pe mare a insulei, iar sistemele HIMARS le-ar putea permite să bombardeze insula.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima fază a luptei pentru Insula Șerpilor

Înfruntările din luna mai din jurul insulei Șerpilor au început de fapt în aprilie, într-un fel. Pe 13 aprilie, o baterie a marinei ucrainene înarmată cu rachete antinavă Neptune fabricate local a lovit cu rachete ghidate crucișătorul Moskva, cea mai puternică navă din flota rusă de la Marea Neagră.

Scufundarea Moskvei i-a obligat pe comandanții Flotei Mării Negre să-și retragă cele trei fregate departe de coasta ucraineană, ca nu cumva să fie atacate de alte rachete Neptune.

Aceasta a fost o invitație virtuală adresată dronelor TB-2 armate cu rachete ale marinei ucrainene să atace Insula Șerpilor. În 10 zile amețitoare, dronele au distrus apărarea antiaeriană de pe insulă, inclusiv un tun ZU-23 și un lansator de rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune, denumit Strela.

De asemenea, dronele au scufundat până la patru canoniere Raptor care navigau în jurul insulei. În schimb, rușii au doborât cel puțin un TB-2.

Când rușii au trimis întăriri - un Raptor care escorta o navă de debarcare care transporta un lansator SAM de rezervă - dronele au aruncat în aer nava de desant și au distrus lansatorul. O altă lovitură TB-2 a distrus un elicopter rus Mi-8 în timp ce debarca trupele.

Lupta a culminat pe 7 mai. În timp ce un TB-2 urmărea o pereche de avioane de luptă Su-27 ale forței aeriene ucrainene care se îndreptau asupra insulei, aruncând bombe neghidate. Indiferent ce forțe rusești au rămas pe insulă după ce dronele și-au făcut treaba, Su-27 au fost avariate.

Bătălia s-ar putea relua

Faza din luna mai a bătăliei pentru Insula Șerpilor a fost costisitoare pentru Rusia, dar nu decisivă. Chiar și după ce a pierdut Moskva și câteva nave mai mici, flota Mării Negre controlează în continuare zona. Se pare că rușii au reușit să trimită un nou sistem de apărare aeriană Tor pe Insula Șerpilor. În același timp, ucrainenii și-au îndreptat atenția către luptele de pe uscat.

Totuși situația asta s-ar putea schimba. La sfârșitul lunii mai, Departamentul de Apărare al SUA a anunțat că guvernul danez va dona Ucrainei o baterie mobilă pentru rachetele anti navă Harpoon.

„Harpoanele” daneze se pare că erau gata de acțiune până la mijlocul lunii iunie. Miercuri, Departamentul de Apărare al SUA a anunțat că va furniza încă două sisteme Harpoon montate pe camion.

Un Harpoon are o autonomie de 160 de kilometri sau mai mult, în funcție de model, în comparație cu aproximativ 120 de kilometrii pe care îi poate parcurge o rachetă Neptun. „Împreună cu „Neptunii” noștri, „Harpoanele” forțează deja flota inamică să păstreze distanța pentru a evita soarta navei-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, Moskva”, a declarat săptămâna trecută ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

Iar acum, cu noile rachete Harpoon, lupta pentru Insula Șerpilor s-ar putea relua.