Editura Evenimentul si Capital

Turist într-o țară aproximativă. Albania

O țară aproximativ frumoasă
Autor: | | 14 Comentarii | 2077 Vizualizari

Cancelarul Bismarck, pe la 1848, spunea despre o anume țară de pe coasta dalmată ceva care a indignat multă lume. Anume: „Albania? Albania nu e un popor! E un teritoriu!”

Primul lucru care te lovește după ce intri în țara lui A-proximativ e că e aproximativ frumoasă. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Munții nu sunt nici prea mari, nici prea mici. Și copacii nu sunt nici prea mulți, nici prea puțini. Undeva, pe dreapta, după o serpentină, stă un țigănuș lângă un aspersor gigant sub care scrie, în rimă cu masaj, lavazh. Bună impresie de început, mare stupoare – altfel de înțeles după alte 10 minute – să vezi o poală de hârburi de Mercedes Benz care circulă cuminți pe intestinele pantei, curate foc, cu rugina până la ștergătoare. Șoferii sunt aproximativ competenți.

În țara lui A-proximativ nimeni nu se grăbește foarte tare. Drumurile turistului român nu trec pe aici, de obicei. Nu! Noi suntem cu Mamaia, cu Bulgaria, cu Grecia, cu Turcia – asta dacă ești plăvan care suge burta un an pentru proverbul mai bine o zi corb, decât o viață cioară... Noi suntem cu Punta Cana, cu Thailanda, cu Singapore, cu Rio – asta dacă ești brahman de Dăbuleni și cultivi lubenițe cu semințe de aur. Noi suntem prea mult cu noi, prea plini de noi, prea – vorba reclamei – ca la țară! Ceea ce e aproximativ jenant până intri în țara lui A-proximativ.

Nici măcar buda nu e sigură în Albania. E aproximativă!

În Albania până și anunțurile publicitare sunt scrise cu șablon și spray cu vopsea pe marginea drumului, iar din loc în loc își ițește capul un măgăruș cu anti-radar sub formă de disc, pus pe frunte. Cară tot felul de lucruri acești măgăruși, pe lângă stăpânii lor coborâți parcă de pe columna lui Traian: care vreascuri, care butoiașe cu brânză, care - mai emancipați – un țăran cu o măgăriță de căpăstru. Pitorescul primelor apariții măgăești este urmat îndeaproape de sentimentul de inadecvare pe care îl trăiești în timp ce le mai fentezi coada, cum că dacă tu credeai că e sărăcie pe la noi, stai să vezi acum!

Precum în bancul cu Ițic, țara mumei tale-ți pare, brusc, izvor de lapte și miere, sentiment întărit din plin de opritul la benzinării pentru diverse nevoi, dintre care unele obligatoriu fiziologice. În Țara lui A-proximativ, buda – și ea – este o aproximație. Ceea ce pentru domni e prilej de tras la țintă, pentru doamne în schimb e o călătorie în neant, punctată de fragmente vomitive. Asta unde doamnelor le este permis accesul, căci unor umblători pe roate le-a fost dat sa asiste la un mic moment de jihad în devenire, evitat la buză de câteva bancnote rufoase, când doamnele s-au dus vertiginos, neînsoțite, spre un loc de reculegere. Care era destinat unui gen aproximativ diferit.

Prețuri aproximativ corecte

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI