Evenimentul Zilei > Social > Tulpina britanică va cuprinde toată România. Se recomandă folosirea doar a testelor PCR
Tulpina britanică va cuprinde toată România. Se recomandă folosirea doar a testelor PCR

Tulpina britanică va cuprinde toată România. Se recomandă folosirea doar a testelor PCR

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat, luni, în cadrul unui raport faptul că tulpina britanică a coronavirusului a fost depistată în 63% din județele României.

INSP anunță că tulpina britanică va cuprinde toată România. INSP propune oficial renunțarea la depistarea tulpinilor mutante ale coronavirusului exclusiv prin metoda secvențierii, care durează 7-10 zile, și folosirea testelor RT PCR, care dau rezultate mult mai repede.

Secvențierea urmează să fie folosită doar pe seturi mai mici de probe.

INSP precizează, într-un raport dat publicității luni, că varianta UK (B.1.1.7) circulă în 62% din județe și probabil va cuprinde toată România.

Iată principalele concluzii din raportul INSP:

– Varianta britanică a SARS-CoV-2 – linia genetică B.1.1.7 circulă deja în 62% din județele țării. Există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat.

– Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR, utilizând kituri care să țintească toate cele 3 variante care determină îngrijorare (VOC), urmând ca un set de probe să fie secvențiate.

– Este esențială comunicarea rezultatelor la DSP și INSP-CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestor variante și, conform evidențelor sosite din UK referitoare la varianta B.1.1.7, severitatea1 mai mare a bolii pe care o generează, notează g4media.ro.

În România a venit și tulpina sud-africană a coronavirusului

INSP anunță că tulpina britanică va cuprinde toată România. La începutul acestei luni, în afară de tulpina britanică a fost identificată și o alta. Este vorba de tulpina sud-africană.

Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile  a fost informat de către laboratorul MedLife că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, noua variantă Africa de Sud – Linia genetica B.1.351.

Primul caz este o persoană de sex feminin, din  București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.

Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată.