În moţiune se solicită „încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei, care, potrivit art. 126 alin (1) din Constituţia României republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti”.

Semnatarii moţiunii îi solicită ministrului Justiţiei să renunţe la „modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi a statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României”.

De asemenea, liberalii îi cer ministrului Justiţiei să sprijine iniţiativa legislativă a PNL de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Reamintim că, pe data de 20 martie, Plenul Camerei Deputaților a respins moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, intitulată „Tudorel Toader și PSD-ALDE, luați mâinile murdare de pe Justiție”.

Moțiunea simplă a fost respinsă cu 126 de voturi „pentru”, 148 de voturi „împotrivă” și două abțineri.

Moțiunea a fost inițiată de 91 de deputați ai PNL și USR și avea nevoie de votul a 141 de deputați, în condițiile în care 281 de deputați au semnat condica de prezență.

„Ironia sorții a făcut ca nu toți cei 91 de inițiatori să fie prezenți miercuri la votul final, așa cum puteți vedea mai jos. Toți cei patru deputați care au lipsit sunt membri USR, în frunte cu însuși președintele partidului, Dan Barna. Ceilalți trei absenți au fost Cristian Ghinea (ministru al Fondurilor Europene în guvernul lui Dacian Cioloș, poreclit „ministrul zero”, din cauza ratei aproape nule de absorție a fondurilor UE), Iulian BUlai și Cristina-Ionela Iurisniti. Numele niciunuia dintre cei 4 deputați USR nu se regăsește pe lista parlamentarilor prezenți miercuri, 20 martie 2019, pentru votul final asupra moțiunii simple, dat în plenul Camerei Deputaților”, scriau la momentul respective jurnaliștii de la Lumea Justiției.

 

Te-ar putea interesa și: