Evenimentul Zilei > Actualitate > Țările din Europa desființează rând pe rând Anul Nou. Teama de COVID a anulat concertele și focurile de artificii
Țările din Europa desființează rând pe rând Anul Nou. Teama de COVID a anulat concertele și focurile de artificii

Țările din Europa desființează rând pe rând Anul Nou. Teama de COVID a anulat concertele și focurile de artificii

Mai multe orașe din Portugalia, între care și capitala Lisabona au renunțat să mai organizeze petreceri în aer liber în noaptea de Anul Nou.

Autoritățile portugheze au luat aceste măsuri, de a renunța la evenimentele organizate, în contextul temerilor legate de izbucnirea valului cinci al pandemiei de COVID-19. Informația a fost prezentată de agenția de știri EFE.

Potrivit sursei citate, între orașele care au renunțat la petrecerile în aer liber se numără Lisabona, Porto, dar și Braga, Nazare sau Albufeira. Astfel, în urma acestei initiative, vor fi anulate concertele în aer liber, focurile de artificii și alte tipuri de evenimente publice menite să marcheze trecerea în anul 2022.

O măsură similară a fost adoptată și anul trecut, în contextul pandemiei pentru a evita adunările mari de populație. Astfel, autoritățile medicale portugheze consideră că pot limita răspândirea coronavirusului.

De menționat că aproape 86% din populația din Portugalia s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccin. Cu toate acestea, în ultimele zile, țara a înregistrat o creştere exponenţială a infectărilor şi spitalizărilor. Mai mult, între pacienții de COVID-19 au fost depistate și un număr de 19 cazuri de infectare cu noua tulpină mutantă, Omicron, a coronavirusului.

Sursa: Arhiva EVZ

Guvernul portughez ia pandemia în serios

Guvernul portughez a declarat pe 1 decembrie „starea de calamitate” la nivelul întregii țări. Aceasta va fi în vigoare cel puţin până în data de 20 martie. În baza acestei măsuri, autoritățile au instituit și o serie de restricţii.

Astfel, certificatul verde va fi obligatoriu pentru accesul în restaurante şi în alte spaţii închise, precum săli de sport sau cazinouri. Pentru activităţile de divertisment sau pentru accesul pe stadioane şi la alte mari evenimente este necesar şi un test negativ, în plus faţă de certificatul de vaccinare.

Aceste restricții vor fi sporite în săptămâna de după Anul Nou, între 2 și 9 ianuarie. În această perioadă vor fi interzise activităţile de divertisment nocturn şi va fi instituită telemunca obligatorie. Aceste interdicții sunt de natură să pregătească revenirea elevilor la școală, în săptămâna următoare.