Evenimentul Zilei > Actualitate > Traian Băsescu, faţă în faţă cu tinerii PDL: Veteranii să înţeleagă că e nevoie de un suflu nou. Nu păcăliţi pe nimeni cu o simplă rebranduire
Traian Băsescu, faţă în faţă cu tinerii PDL: Veteranii să înţeleagă că e nevoie de un suflu nou. Nu păcăliţi pe nimeni cu o simplă rebranduire

Traian Băsescu, faţă în faţă cu tinerii PDL: Veteranii să înţeleagă că e nevoie de un suflu nou. Nu păcăliţi pe nimeni cu o simplă rebranduire

PDL nu s-a înnnoit îndeajuns la ultimul Congres al partidului. Potrivit şefului statului, Traian Băsescu, prezent la lucrările Şcolii de vară ale tineretului democrat-liberal, formaţiunea are nevoie de un suflu nou la nivelul conducerii, iar veteranii partidului ar face bine să înţeleagă acest lucru, făcând pasul înapoi. Şeful statului i-a avertizat să nu încerce să vină cu o simplă rebranduire, numai culoare şi deloc conţinut, deoarece astfel de tactici nu mai păcălesc pe nimeni, aş cum nici modelul candidatului-locomotivă nu mai funcţionează în momentul de faţă.

Preşedintele Băsescu a fost invitat de OTPDL să participe la reuniunea tinerilor democrat-liberali desfăşurată în staţiunea Eforie Nord.
* În politica partidului din care faceţi parte e nevoie de un suflu nou. Şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă în primul rând veteranii partidului. Le cer să aibă forţa să facă schimbarea garniturii de vârf a partidului. Chiar dacă ultimul Congres a însemnat o primenire puternică la vârf, trebuie să continuaţi această primenire la următoarele alegeri.
* Sloganul "Smart&Right" nu se potriveşte decât unei generaţii tinere. Trebuie să fie concordanţă între slogan şi acţiunile viitoare ale partidului.*În politică, cifra magică este 50+1. Faceţi ca 50+1 să creadă în "Smart&Right".*Probabil că nu voi fi pe placul atmosferei de aici, dar am să vă spun câteva lucruri care sunt aprecieri personale şi vedeţi ce e de luat din ele, dacă e ceva de luat.
* Lumea este la o răspântie. Suntem într-un moment în care capitalismul şi-a atins nişte limite. Se impun aplicări de corecţii în modul cum funcţionează sistemul bancar şi societăţile. Europa socială nu mai poate funcţiona, trebuie găsită o altă soluţie şi eu cred că soluţia corectă e Europa performantă.
* Oamenii politici din Europa trebuie să aibă curajul de a se adresa naţiunilor în baza realităţilor. Europa socială a fost o soluţie pe care oamenii politici nu au ştiut s-o oprească la timp. Şi noi am crezut în ea şi am dezvoltat-o poate mai mult decât ne-au permis curelele în România.
* Trebuie să ajungem la o Europă performantă, capabilă să asigure prosperitatea cetăţenilor prin ceea ce face şi nu prin ceea ce dă. România nu mai poate să rămână România socială şi trebuie să devină România performantă.
* În România, deficitul fondului de pensii este de 14,7 miliarde miliarde lei noi pe ani.Trebuie să împrumutăm anual aceşti bani. Trebuie să facem politici să vedem cum acest deficit poate scădea de la an la an. *Avem nevoie de reforma constituţională, avem nevoie de reforma administrativă.
* Avem încă cheltuieli mult prea mari cu statul. Dacă la nivel central s-a reuşit o ajustare acceptabilă, care trebuie să continuie, la nivelul administraţiei locale birocraţia e uriaşă. De ce? Pentru că nu avem forţa să renunţăm la avantajele politice de partid. Toate partidele. Soluţia corectă e un număr mult mai mic de judeţe.
* În sănătate avem nevoie de o lege echivalentă cu cea a Educaţiei. Sunt trei aspecte fundamentale pentru continuarea reformei statului: reforma administrativă, reforma constituţională şi reforma sistemului de sănătate.
* Tot aud conducerea partidului tânguindu-se că nu mai are locomotivă. Locomotiva în alegerile din 2012 sunt ideile corecte, bine explicate şi bine susţinute.
* Dacă PDL crede că i-ar trebui un altfel de Băsescu să-i tragă, se înşeală. Nimeni nu va mai câştiga în România cu o locomotivă persoană. Românii au început să înţeleagă că nu există om providenţial, ci idei credibile care pot fi puse în aplicare, sau demagogie politică, demagogie care poate fi pusă în aplicare dar duce ţara în haos.
* Nu va mai funcţiona demagogia cu "vă dăm". Vorbim de austeritate: austeritatea în Europa, ca şi în România, trebuie să devină un mod de viaţă. Nimeni nu mai poate trăi pe bani pe care îi împrumută.
* Nu schimbarea culorii vă poate aduce succes, ci schimbarea abordării. Şi dacă aţi putea să numiţi mai puţini oameni despre care nu se ştie de unde vin dar care, dacă deschizi dulapul, cade praful de shelete. (…)
* Dincolo de a vă revopsi, cel mai puternic argument e ce le propunem românilor. Eu nu cred că o simplă rebranduire va face ca oamenii să spună "a, nu mai e PDL, sunt alţii". Nu păcăliţi pe nimeni. Dar ar fi un lucru extraordinar un PDL care spune cu curaj oamenilor ce urmează. Care spune cu curaj oamenilor: "nu se pot creşte salariile din aceste motive". Ar fi un stil nou de a face politică.
* Eu nu am adoptat acest mod de a face politică pentru că nu mai candidez. Am adoptat acest mod de a face politică pentru că numai aşa se poate face politică azi şi în viitor. Cine n-o va face aşa, ci o va face cu demagogie, va pierde.
* Românii mai au până la alegerile legislative mai bine de un an. Sunt departe de momentul când îi manipulau cu uşurinţă televiziunile lui Vântu şi Voiculescu. Să nu-i descosideraţi pe români, că ei înţeleg foarte bine.
* Nu trebuie numărate neapărat funcţiile pe care le are un partid, ci trebuie privit la avantajele şi dezavantajele generale ale unui proiect. (…)* Fiţi primii care aşează interesul naţional mai presus de interesele de partid. (…) Se spune că Băsescu are în PDL un sprijin neţărmurit. Pe parcursul acestei veri, comisia pentru revizuirea constituţiei, care e a voastră, nu a schiţat un gest să se întâlnească, iar negocierile cu UDMR privind reorganizarea administrativă, care ar fi trebuit să duduie, s-au dus de două ori şi doar de ochii lumii.* Acum vreţi să suprapuneţi localele cu parlamentarele. Nu spun că ideea e rea, dar aveţi o singură motivaţie: dacă le amânaţi ca să faceţi reorganizarea teritorială până la alegeri. Altfel nu ştiu ce argumente puteţi avea, sunteţi vulnerabili.
* PDL nu are nevoie de un urmaş al meu, ci în primul rând de un promotor al lui, de omul care să poată purta mesajul PDL în mod credibil. Dacă nu-l găsiţi, aveţi varianta fundamentală de a spune oamenilor corect ce puteţi face voi dacă veţi câştiga alegerile din 2012. Ăsta e principalul lider al PDL, adevărul. Nu mai cred în alegerile care pot fi câştigate de un om.
* Nu voi mai activa în viaţa politică după ce voi termina acest mandat. Gândiţi-vă că am 63 de ani. Cine o să mai aibă nevoie de mine?
Rămâi pe evz.ro pentru a afla cele mai importante declaraţii ale şefului statului.
La Şcola de Vară a OTPDL desfăşurată între 1 şi 4 septembrie la Eforie Nord au participat mai mulţi lideri PDL, inclusiv Emil Boc preşedintele partidului.
Tinerii democrat-liberali au primit ieri sfaturi politicie de la sociologul Sebastian Lăzăroiu, ministrul munciii şi protecţiei sociale.
Lăzăroiu le+a mai spus tinerilor democrat-liberali să uite de PNL, deoarece acest partid nu mai există şi nu fa fi nicio alianţă a liberalilor cu PDL.
Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu i-a ajutat pe tinerii democraţi-liberali să îşi găsească un nou slogan politic.
Joi, în prima zi a reuniunii oaspeţii OTPDL au fost miniştrii Elena Udrea şi Traian Igaş.
Ministrul Administraţiei şi Internelor le-a povestit tinerilor democrat-liberali, din amintirile sale, cum era Victor Ponta pe terenul de fotbal.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News