Traian Băsescu: "Coaliția are slăbiciuni, dar e nevoie de stabilitate"
- Florin Ciornei
- 26 mai 2011, 20:49
Președintele României a răspuns speculațiilor privind eventuala schimbare a premierului Boc spunând că România are nevoie de stabilitate. Șeful statului a vorbit și despre respingerea legii privind reformarea MAI, prin care, consideră Băsescu, s-a dat un semnal de instabilitate politică care a avut efecte și pe piețele externe. Președintele spune că marți când s-a întâlnit cu premierul Boc nu a vorbit despre remanierea guvernului.
"Din păcate, acest semnal a venit într-un moment foarte nepotrivit, când România se pregăteşte să iasă pe piaţa internaţională pentru un împrumut de circa 1 miliard de euro, deci semnalul de instabilitate politică a fost dat foarte consistent de Parlament, cu ocazia votului la o lege care viza un proces de reformă", a afirmat președintele Băsescu azi într-o emisiune la radioul public. Cele mai importante declarații ale șefului statului:
- Sunt câteva ministere care stau pitite și nu au făcut reduceri de personal: ministerul de finanțe, ministerul Muncii și ministerul de Interne. Să nu creadă nimeni că va fi suplimentat bugetul, că au întârziat restructurarea la MAI și peste două luni o să vină cineva să le suplimenteze bugetul. Acest lucru nu se va întâmpla.
- DESPRE BOICOTAREA SUMMITULUI DE LA VARȘOVIA ȘI KOSOVO. Lucurile sunt simple: Polonia a recunoscut Kosovo, România nu. Polonia poate să-l invite chiar dacă nu e recunoscut de ONU. România nu poate sta la aceeași masă cu cineva care nu este recunoscut. Când va fi recunoscut, vom vedea care va fi poziția noastră, dar noi nu vom vota pentru recunoașterea Kosovo. Dacă am accepta acest precedent, ne putem trezi că mâine vom fi invitați la o reuniune și la aceeași masă, în stânga mea ar putea să fie Smirnov, liderul autointitulatei Transnistria.
- DESPRE SCHIMBAREA CONSTITUȚIEI. Nu vizez instituirea unei noi republici cum au spus unii. Sunt câteva modificări precum parlamentul unicameral sau reglarea rolului președintelui și al primului-ministru la remanierea guvernamentală. Conform proiectului, cei doi trebuie să colaboreze. Niciun președinte sau prim-ministru nu va încălca Constituția.
- DESPRE PARLAMENTUL UNICAMERAL. Sute de legi trec doar prin adoptarea tacită și sunt dezbătute doar de a doua cameră, cea decizională. Deci, de ce două camere? Acesta este unul din argumentele pentru un parlament unicameral. Știm că democrația e scumpă și ni se aduce acest argument că, oricâte probleme financiare am avea, nu putem să nu cheltuim pe aceste instrumente democratice. Dar nu e cu nimic mai puțin democratic un parlament unicameral.
- Continuarea modernizării statului înseamnă implementarea a ceea ce s-a făcut până acum. Avem patru coduri de implementat. Se începe cu Codul Civil, cu implementarea legii educației, cu decăpușarea sistemului de sănătate, cu reîmpărțirea administrativă, revizuirea constituției, eficientizarea regiilor statului. Modernizarea statului înseamnă să-i convingem pe cei care au de plătit obligații la stat să le plătească. Cât timp fiecare firmă va eluda plata taxelor către stat nu se va reduce CAS. România, pe medie, e departe de a fi o țară cu fiscalitate ridicată. Sunt foarte multe taxe, e adevărat, dar fiscalitatea nu e ridicată.
- DESPRE ABSORBAȚIA FONDURILOR EUROPENE. Ministerul dezvoltării și turismului și ministerul muncii sunt ministerele campioane la absorbația fondurilor europene. Sper să vină din urmă și al treilea: Ministerul Transporturilor care a finalizat un număr mare de licitații. Sunt dezamăgit de ministerul Mediul, de modul în care face absorbația fondurilor europene.
- Atenție la respectarea procedurilor. Se vor face verificări și să nu riscăm să trebuiască să dăm banii europeni înapoi.
- DESPRE SUBVENȚIA LA CĂLDURĂ. Subvenţia trebuie să rămână pentru cei care au nevoie de ea. Reducerea subvenţiilor la căldură, dacă va fi făcută fără cap, va afecta populaţia. De pe acum trebuie să înceapă anchetele sociale şi să se vadă ce familii au nevoie în mod real de subvenţii. Acum şi eu primesc subvenţie, şi George Copos, şi Dinu Patriciu şi Boc. Copos, dacă are un apartament de 200 de metri pătraţi, primeşte o subvenţie mult mai mare decât un pensionar care stă într-o garsonieră.
- Aş vrea să fiu foarte bine înţeles. Am avut iniţiative şi mi-am asumat unele anunţuri extrem de rele pentru populaţie pentru că m-am considerat responsabil ca şef al statului, ales. Eu sunt ales direct de populaţie, nu prin aranjamente în populaţie. Înţeleg extraordinar de bine prin ce dificultăţi a trecut populaţia. Populaţia a plătit costul crizei. În special bugetarii şi pensionarii. Însă în continuare obiectivul trebuie să fie crearea de locuri de muncă care să aducă astfel bani la buget.
- DESPRE SCHIMBAREA PREMIERULUI și REMANIERE GUVERNAMENTALĂ. Răspunsul meu la visul unora că premierul se poate schimba prin declarații la televizor e unul singur: stabilitate.Văd că mai este o modă, chiar să-l desconsideri pe un ministru care nu vine toată ziua la televizor sau nu face conferinţe de presă suficient de dese sau nu e în atenţia continuă a publicului. Eu apreciez miniştrii după altceva.
- Categoric, stabilitatea politică e esenţială pentru o ţară care încă se află în criză, cum se află toate statele UE, iar în regiunea noastră avem o ţară în mare dificultate. Stabilitatea politică e esenţială în modul cum e cotată ţara.
- De asemenea, dezbaterile continue pe televiziuni, reformă, se schimbă premierul sunt elemente care fac rău intenţiei Guvernului de a ieşi pe pieţele internaţionale, însă eu m-am obişnuit cu atmosfere şi cu atitudini împotriva intereselor naţionale în toată această perioadă de criză, aşa că cei care avem responsabilităţi directe pentru ţară trebuie să ne ducem crucea, să împingem lucrurile înainte indiferent ce vor unii politicieni. Vor eşecul, oameni de mass-media care de asemeni îşi doresc din suflet eşecul, oameni care apar la televiziuni privesc cu ochi bulbucaţi, supăraţi că ţara a ieşit din recesiune. Cum adică a ieşit? Trebuie dărâmată ţara.
- Cel care decide remanierea este prim-ministrul. Cu premierul am avut o discuție alatăieri în care am discutat prioritățile guvernamentale.
- "Categoric e un semnal de slăbiciune a coaliției faptul că nu s-a votat legea privind restructurarea MAI", a declarat președintele României.
- La regiile statului sunt marile robinete care alimentează clientele politice.
- DESPRE IEȘIREA DIN CRIZĂ. Putem considera că am ieșit din criză când vom avea o creștere sustenabilă de peste 3 procente, solidă pe care să o poată resimți și cetățeanul. Să sperăm că anul 2012 ne va putea aduce aceste salturi consolidate ale creșterii economice.
- Nu doar România este în criză, toată Europa este în criză.
- Sunt unii din PDL care îi dau lecții lui Emil Boc, dar uită când l-au blocat cu impozitarea pensiilor. Soluția măririi TVA a încetinit cu cel puțin șase luni ieșirea din recesiune.
- Când am spus de reducerea pensiilor, erau niște domni și doamne foarte încruntați la televizor care făceau spume și prin urechi. Acum spun: "de ce nu ați redus pensiile?". Demagogia e foarte mare. De aia avem acum o revenire în U și nu în V, adică este mai înceată.
- În România se vor crea locuri de muncă prin programele finanțate cu bani europeni și prin programul PNDI.
- DESPRE NUMIRI POLITICE. Numirile politice trebuie să fie doar la nivelul miniștrilor și secretarilor de stat. Nu trebui să numești politic secretarii generali din ministere, directorii de direcții, directorii de regii. Asta poate da eficiență instituțiilor și companiilor.
- Conducerile regiilor trebuie depolitizate, iar regiile trebuie rentabilizate. Acest obiectiv face parte din programul cu Fondul Monetar Internațional. România trebuie să-și facă toată economia performantă, nu doar cea privată.
- Se vor organiza concursuri pentru echipe profesioniste de management. Nu e vorba neapărat de manageri străini la conducerea regiilor, ci de manageri de bună calitate.
- Sunt foarte mulți manageri foarte buni pe care îi vezi și la televizor că dau lecții, inclusiv la BNR. Când le spui: "vino să lucrezi pe un post" parcă îi pici cu ceară. Dar la le televizor dau lecții. Sunt mulți care preferă să dea lecții decât să vină să miște lucrurile. Această realitate există. E o mare diferență între a da din gură și a-ți asuma responsabilități. Una e să vorbești din tribună și alta e să vii în arenă. Dar, când le spui "vino să fii ministru de finanțe, sau vino să fii prim-ministru", refuză.