Tragedia de pe Jepii Mici. Măsurile anunțate de ministrul Mediului pentru a stopa atacul urșilor

Tragedia de pe Jepii Mici. Măsurile anunțate de ministrul Mediului pentru a stopa atacul urșilor Mircea Fechet. Sursa foto: Facebook/ Mircea Fechet

România. După tragicul incident în care o tânără în vârstă de 19 ani a fost atacată mortal de un urs pe un traseu din Munții Bucegi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că va implementa noi măsuri pentru gestionarea populației mari de urși.

Fechet a subliniat că responsabilitatea autorităților este de a proteja natura și biodiversitatea, dar mai presus de toate, de a proteja viața oamenilor, considerând că nimic nu poate fi pus mai presus de aceasta.

Măsurile propuse de ministrul Mediului după tragedia din Munții Bucegi

Ministrul a declarat că acum un an, când a preluat conducerea Ministerului, a emis un ordin care a reglementat numărul de urși care pot fi vânați, cu scopul de a preveni sau interveni în cazul unor atacuri.

Mai exact, ordinul respectiv a stabilit un contingent de 500 de urși, din care, în urma consultărilor cu diverse instituții, inclusiv cu Academia Română, au fost aprobate în jur de 220 de exemplare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astăzi, după estimările specialiștilor, discutăm de 8.000 de exemplare. Probabil însă, dincolo de această cifră, care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs, fie că a ajuns într-un sat, fie că a ajuns într-un oraș, fie că e pe Transfăgărășan sau a generat o tragedie precum cea de la Bucegi”, a mai punctat ministrul Mediului.

Totodată, Mircea Fechet a recunoscut că există o problemă evidentă cu populația de urși din România.

Urși

Urși. Sursa foto: Ellen/ Pixabay

Acesta este motivul pentru care a prezentat Comisiei Europene, în cadrul Consiliului de Mediu din acest an, un document prin care s-a solicitat Comisiei să analizeze necesitatea gestionării populațiilor de urși în România.

Mircea Fechet promite un proiect de lege privind gestionarea urșilor

Ministrul Mediului a promis că va prezenta rapid un proiect de lege, menit să stabilească că orice urs care se apropie la o distanță, pe care o vor defini, de un kilometru sau doi de orice așezare umană, trebuie gestionat pentru a proteja viața oamenilor.

„Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate.

Și spun asta pentru că, astăzi, am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare”, a mai declarat Mircea Fechet.

Relocarea urșilor nu funcționează, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului a explicat și că relocarea urșilor nu funcționează, pentru că asta nu înseamnă altceva decât că muți problema dintr-un județ în altul.

Mai mult, referitor la tragedia de marți, Mircea Fechet a spus că era vorba de un urs care nu a mai fost mutat, și că era vorba de o femelă fără pui, ceea ce nu poate explica comportamentul său agresiv, potrivit antena3.ro.