Social
Clima schimbă România. Fermierii trebuie să-și adapteze culturile
Canicula. Sursa foto: Pixabay
România se schimbă din cauza climei, iar în câțiva ani zonele din sud se vor transforma în deșert. Avertismentul vine din partea ministrului Mediului, Mircea Fechet.
Canicula s-a instalat în țara noastră încă din prima lună de vară. Temperaturile ridicate și lipsa ploilor au dus apariția secetei în mai multe regiuni ale țării. Deja agricultorii încep să-și schimbe culturile tradiționale și să le adapteze noilor situații.
România se transformă în deșert
Schimbările climatice influențează, cu precădere zona din sudul țării. Căldura excesivă care se abate, vară de vară, peste România va duce la deșertificarea acestei regiuni. Avertismentul vine din partea ministrului Mediului, Mircea Fechet. El a atras atenția că este nevoie de măsuri urgente pentru ca situația să fie ținută sub control.
În lipsa unor măsuri imediate, în cel mult 50 de ani, zona de sud se va transforma în deșert. Mai mult, a avertizat Mircea Fechet, în următorii 20 de ani, clima din România va semăna cu cea din Grecia.
„Suntem într-un foarte mare pericol. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la ANM, în lipsa unor măsuri imediate, în 50 de ani sudul României va fi complet deșertificat. (...) La fel cum spun colegii mei de la ANM, în 20 de ani clima României va semăna foarte mult cu clima Greciei”, a spus Mircea Fechet, conform EuropaFM.
Mircea Fechet, ministrul Mediulu. Sursa foto: Facebook.
Soluțiile propuse de Mircea Fechet
Pentru a evita deșertificarea, soluțiile propuse de Mircea Fechet pentru România sunt împăduririle. Fără măsuri imediate, în judeţele din sudul ţării se pierd aproape 1.000 de hectare de teren arabil pe an. Iar pentru a rezolva această problemă autoritățile au la dispoziție fondurile din PNRR. Astfel va fi combătută seceta care pune stăpânire pe țară.
„În primul rând, pentru a opri deșertificarea din sud – și pierdem 1000 de hectare de teren arabil în fiecare an – trebuie să împădurim. Va trebui să avem campanii masive de împădurire în Sahara Olteniei, așa cum o numim noi, Mehedinți, Dolj”, a mai spus Fechet.
Potrivit spuselor sale, fondurile din PNRR sunt deja la dispoziție, iar procesul de împădurire poate începe imediat. Fechet crede că o astfel de măsură va da roade dacă va fi implementată, în timp util.
„Și cred că folosind bani din PNRR, pe care îi avem deja la dispoziție ar fi o primă măsură eficientă, testată, care va da roade”, a adăugat ministrul Mediului.
Caniculă. Sursa foto: Arhiva EVZ
Canicula s-a instaurat peste România
O atenţionare Cod galben de caniculă a fost emis de ANM, miercuri, pentru zona de sud din România. Meteorologii avertizează că va fi un val de căldură persistent, cu disconfort termic ridicat. Canicula este în vigoare în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi şi în municipiul Bucureşti.
Valul de căldură va persista în jumătatea sudică a Olteniei şi Munteniei şi se va extinde în Banat. Disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi. Practic România se topește sub caniculă. Temperaturile maxime sunt mai mari decât cele normale la această dată.
Maximele vor atinge 34 până la 35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
În zona municipiului Bucureşti, de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 6.00, valul de căldură şi disconfortul termic ridicat se vor menţine. Indicele de căldură-umezeală atinge pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de aproximativ 34 de grade, iar cea minimă de 18-20 de grade. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab şi moderat.