Evenimentul Zilei > EVZ Special > Tradiții în Ajunului Crăciunului! Ce trebuie să faci pentru a-ți merge bine toată viața
Tradiții în Ajunului Crăciunului! Ce trebuie să faci pentru a-ți merge bine toată viața

Tradiții în Ajunului Crăciunului! Ce trebuie să faci pentru a-ți merge bine toată viața

Ca orice sărbătoare importantă, de Crăciun și în Ajunul acestuia trebuie să ținem cont de o serie de tradiții și obiceiuri care ne vor ajuta să ne meargă bine în anii care urmează.

Ajunul Crăciunului este o sărbătoare foarte importantă, tradițiile spunând că pentru a avea noroc toată viața nu trebuie să mănânci nimic în această zi. Atunci când ies prima dată în curte, în ziua de Ajun, gospodinele trebuie să strângă câteva surcele pe care să le împrăștie prin casă.

Crescătorii de albine nu trebuie să dea nimic din casă în această zi, pentru ca albinelor să le meargă bine. Pentru masa de Ajun, gospodinele trebuie să fiarbă  toate felurile de bucate, pentru a le avea şi în anul viitor.

În Ajunul Crăciunului se pune puţină otavă pe masă, care va fi dată vacilor să o mănânce după sărbători, pentru a fi sănătoase.

Fetele nemăritate trebuie să ţină post negru pentru a-şi putea visa ursitul. Ele trebuie să lase afară, noaptea, câte puţin din toate felurile de mâncare, fără să le guste, Tradiția spune că astfel, ursitul va veni şi va gusta, iar fetele vor putea să îl vadă.

În primul rând, tradițional, în bradul se împodobește în seara de Ajun, adică în această seară;

În brăduț ar fi bine să punem și un săculeţ mic, umplut cu boabe de fasole albă. Acestea simbolizează puritatea sufletului.

Apoi, dacă în Ajunul Crăciunului ai uitat să faci cadou cuiva, nu vei avea un an prosper.

De asemenea, dacă astăzi nu împodobești locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul;

E musai ca diseară, în noaptea de Ajun, să te săruți sub crenguțele de vâsc așa vei avea noroc în dragoste. Dacă n-o faci, vei avea parte de ghinion.

Se spune că pentru a avea noroc anul viitor nu trebuie să mănânci nimic în Ajun de Crăciun;

În ziua de Ajun fiecare membru al familiei trebuie să taie câte un măr. Dacă mărul este bun, atunci vei fi sănătos și norocos, dar dacă mărul are viermi, se spune că cel care a tăiat fructul va fi încercat de boală tot anul ce urmează. Dacă mărul este putred, însă, atunci cel care l-a tăiat va muri. Dacă în Ajunul Crăciunului mănânci mere, atunci vei fi sănătos tot anul.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.