Evenimentul Zilei > Actualitate > Toate certificatele verzi ar putea fi anulate! Scenariu șocant făcut public de cercetătorii de la Kaspersky
Toate certificatele verzi ar putea fi anulate! Scenariu șocant făcut public de cercetătorii de la Kaspersky

Toate certificatele verzi ar putea fi anulate! Scenariu șocant făcut public de cercetătorii de la Kaspersky

Kaspersky, o companie globală de securitate cibernetică, a transmis un mesaj șocant în cazul certificatelor verzi. Din caua falsificării acestora, toate actele emise până acum ar putea fi anulate. Hackerii au dat întreg sistemul peste cap.

Certificatele verzi care atestă imunizarea în fața virusului SARS-Cov-2 ar putea fi anulate la nivel global. Conform informațiilor oferite de experții de la Kaspersky, sunt șanse mari ca hackerii să dețină o cheie criptografică secretă, care îi ajută să falsifice „permise verzi”. Compania globală de securitate cibernetică susține că această supoziție ar putea schimba întreg sistemul de emitere a dovezilor cu privire la vaccinul anti-COVID.

O altă teorie pentru a emite certificate verzi false implică complici din sistemul sanitar. În acest caz, reemiterea cheii criptografice nu ar ajuta cu nimic. Specialiștii în cibernetică susțin că, în acest scenariu, poliția poate deschide anchete și poate identifica persoanele din interior.

Situația este gravă! Adolf Hitler a trecut testul aplicației QR

În mediul online, pentru a-și face o reclamă extrem de bună, falsificatorii au emis un certificat verde pe numele lui Adolf Hitler. Acest certificat a fost postat pe celebra aplicație Telegram. Cele mai multe dintre „permisele verzi” false sunt emise de către serviciile de sănătate din Polonia sau Franța. Conform specialiștilor, cel mai alarmant lucru la această situație este valabilitatea certificatului emis pe numele conducătorului nazist. Aplicația a validat codul QR al acestui certificat de vaccinare fals.

Sursa foto: threatpost.com

În comunicatul transmis de către Kaspersky, aceștia susțin că modul în care sunt falsificate certificatele verzi ar putea schimba întreg sistemul. Există mai multe variante prin care hackerii pot obține falsuri identice cu originalul, însă cea mai gravă supoziție este că aceștia ar deține o cheie criptografică secretă. Dacă acest lucru se dovedește a fi adevărat, toate certificatele verzi emise până în prezent vor trebui, cel mai probabil, să fie anulate.

„Am văzut informațiile potrivit cărora unele dintre cheile folosite pentru generarea certificatelor europene au fost probabil furate. Ulterior, am descoperit mesaje online care ofereau posibilitatea de a genera certificate valide de vaccinare COVID-19, care sunt utilizate pe scară largă pentru a accesa zboruri, restaurante și muzee din întreaga Europă. Ca dovadă, unul dintre infractori a folosit cheile furate pentru a genera un cod QR valid, sub numele Adolf Hitler”, spune Dan Demeter, expert în securitate în echipa GReAT Kaspersky.